Petak,
26. travanj 2019.
In medias res

BM 365

Nudi li Bandić išta osim ispraznog populizma i ''delanja''?

Zagrebački gradonačelnik neumorno obilazi Hrvatsku u lovu na glasove, dijeleći pritom razne poklone, nudeći ''rad do istrebljenja'' i obećavajući građanima bolji život

Piše: Miro Markovinović
Foto: Hina

Milan Bandić već 15 godina suvereno upravlja Zagrebom. Mišljenja o njegovom načinu rada i postignutim rezultatima su podijeljena. Jednima je najbolji gradonačelnik ikada, a za druge oličenje kriminala, korupcije, populizma i klijentelizma. Bandić se nakon nekoliko neuspješnih pokušaja proboja na nacionalnu političku scenu ovaj put oslonio na svoju novu stranku koja ubrzano raste i pušta ''pipke'' po cijeloj Hrvatskoj. Mnogi lokalni političari koji svoje ambicije nisu uspjeli ostvariti kroz SDP ili HDZ okrenuli su se zagrebačkom gradonačelniku i njegovoj neideološkoj političkoj platformi.

Bandić nema nikakvu ideologiju

Zagrebački gradonačelnik poznat je kao političar koji ne robuje ideologiji i ''svjetonazorskom ratu'' koji se trenutno vodi na političkoj sceni. Takva politika je dobra za lokalnu razinu jer tu dominiraju komunalne i ostale neideološke teme, ali na nacionalnoj razini potrebno se izjasniti o teškim temama koje izazivaju duboke podjele. Nismo čuli što Bandić misli o homoseksualnim brakovima, braniteljskom prosvjedu, fašizmu i antifašizmu, vanjskoj politici i sl. Kandidati za premijera se moraju izjasniti i o takvim pitanjima, te zauzeti ideološku poziciju jer vođenje države je daleko složenije od asfaltiranja ulica i uvođenja vodovoda.

Ima li Bandićeva stranka gospodarski program?

Zagrebački gradonačelnik je jednom za sebe rekao da je ''čovjek iz života, a ne iz knjige'', pokušavajući na taj način poraziti Ivu Josipovića na predsjedničkim izborima 2009. Međutim, građani su za razliku od lokalnih izbora dali prednost ''knjiškom moljcu'' Josipoviću. Pristup u kojem se ne robuje programima pokazao se ispravan na lokalnom nivou, ali na nacionalnim izborima svaka stranka koja želi izborni uspjeh mora imati ozbiljan ekonomski program i stručnjake koji ga mogu provesti. Nakon odlaska Sandre Švaljek, u Bandićevoj ekipi nema nijednog uglednog stručnjaka iz područja ekonomije. Bandić se po svom starom običaju ne izjašnjava niti o ''teškim'' ekonomskim pitanjima koja muče građane. Visoka nezaposlenost, iseljavanje mladih, porast siromaštva, propast industrije, krediti u švicarskim francima samo su neke od krucijalnih tema kojima će se morati baviti kandidati na sljedećim izborima. Gospodarski program ozbiljne stranke ne može se temeljiti na donacijama humanitarne pomoći i komunalnim akcijama u Zagrebu što potvrđuje činjenica da Bandić nikada nije politički uspio na nacionalnoj razini.

Ide li Zagreb u dobrom smjeru?

Pitanje razvoja glavnog grada jedna je od ključnih tema na kojoj se ''lome koplja'' u političkoj areni. Zagreb ima veći proračun od svih ostalih gradova, općina i županija zajedno što mu je omogućila centraliziranost države. Oporba Bandiću zamjera da grad vodi stihijski, neplanski i populistički, te da najviše računa vodi o ''kupovanju'' glasova, a ne o razvoju grada. Problem otpada, loše stanje vodoopskrbnog sustava, upravljanje gradskom imovinom, te stanje u Zagrebačkom holdingu najvažnija su ekonomska i komunalna pitanja u glavnom gradu. Mišljenja sam da je Bandić u 15 godina vladavine, s ogromnim proračunom morao napraviti daleko više u ekonomskom razvoju grada. Međutim, zbog politike u kojoj je najvažnije dobiti izbore, to se nije dogodilo. Zagrebački holding je 2007. izdao obveznice u iznosu od 300 milijuna eura koje je obećao utrošiti u gradnju komunalne infrastrukture. Međutim, Bandić i Ljubičić su izigrali kreditore utrošivši novac u promašene investicije poput stanogradnje i pokrivanje proračunskih rupa i plaće zaposlenika. Veliko je pitanje što će biti s gradskom megatvrtkom za dvije godine kada glavnica dolazi na naplatu. Privatizacija i rasprodaja imovine vrlo je izgledna opcija jer će kreditori teško pristati na refinanciranje obveznica.

Bandić nije Zagrebom upravljao u maniri ''dobrog gospodara'', no SDP i HDZ također nisu pokazali nikakve rezultate u upravljanju državom u zadnjih 25 godina. Zagrebački gradonačelnik može računati na glasove brojnih građana koje je zadužio, te onih kojima se zgadila ideološka borba dviju najvećih stranaka.