Srijeda,
19. prosinac 2018.
Mobiteli

KOREJSKA IDEJA

Samsung skriva projekt sa savitljivim ekranom

Samsung navodno radi na pametnom telefonu čiji se ekran može presavijati napola. Nekoliko tehnoloških blogova bliskih Samsungu prenijelo je tu vijest, iako se ne zna mnogo detalja.

Piše: Sanjin Bojić
Foto: pocket-lint.com

Uređaj je zasad nazvan Project Valley ili Project V. Ne zna se mnogo o njemu, osim da bi se mogao pojaviti već oko siječnja iduće godine u dvije inačice: obje bi imale 3GB RAM-a i procesor Qualcomm Snapdragon 620, odnosno 820. Također će imati micro-SD utor i fiksnu bateriju.

Iako vijest nije još potvrđena, pogled u Samsungovu bližu povijest odaje nam više naznaka da je takav uređaj itekako moguć. Još 2008. godine na jednom od sajmova tehnoloških inovacija Samsung je prikazao prototip ekrana koji se presavija upravo na način na koji bi se trebao i ekran na Project Valley smartphoneu. Radili su i na neslavno propalom Courier tabletu koji je trebao biti konkurencija iPadu, no nikad nije pušten u serijsku proizvodnju – on se također mogao presaviti napola i tako sklopiti.
Na CES sajmu 2013. godine ponosno su prezentirali savitljivi OLED ekran koji se savijao kao list papira. Naravno, najpoznatija (i najmanje savitljiva) upotreba zakrivljenog ekrana Samsungov je Galaxy S6 Edge model čiji je ekran savijen duž duljih rubova uređaja.

Ako pretpostavimo da je glasina istinita, takav Samsugov potez definitivno je opravdan. Korejski div nema što izgubiti – brojke na tržištu mu nisu blistave, kupce mu nemilosrdno otimaju s jedne strane Apple, a s druge strane jeftini kineski proizvođači. Kada bi Project Valley bio zaista funkcionalan i praktičan, to bi bilo pravo osvježenje na pomalo ustajalom tržištu pametnih telefona.