Ponedjeljak,
17. lipanj 2019.
Aplikacije

LAKO DO APLIKACIJE

DWNLD platforma stvara aplikacije umjesto vas

Još prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da napravite svoj blog ili internetsku stranicu bez znanja o programiranju. Danas je moguće ne samo to nego i kreirati svoju aplikaciju za pametne telefone bez da znate napisati jednu jedinu liniju koda.

Piše: Sanjin Bojić
Foto: greylock.com

Tvorci platforme DWNLD objavili su da ih je tvrtka Greylock Partners financirala s 12 milijuna dolara za daljnji razvoj. DWNLD omogućuje upravo ono što je spomenuto u uvodu – uz pomoć nje, bilo tko može napraviti svoju aplikaciju za smartphone koja će biti dostupna u Google Play i App Store trgovinama.

Princip na kojem DWNLD radi jest da "skine" sve podatke sa željene internetske stranice i preoblikuje ih u funkcionalnu aplikaciju, estetski ugodnu i bez ikakvih bugova prilikom korištenja. Nakon toga, korisnik može sam birati razne boje, fontove, raspored elemenata u aplikaciji i razne kozmetičke detalje kako bi ju učinio što unikatnijom.

DWNLD dolazi u besplatnoj i plaćenoj verziji. Besplatna je verzija u potpunosti funkcionalna i služi svrsi – moguće je kreirati aplikaciju u potpunosti, bez ikakvih zamki. No, u plaćenoj verziji ova platforma pokazuje pravu vrijednost. Za 15 dolara na mjesec, korisnik dobiva pristup upravljanju reklamama u svojoj aplikaciji i zadržava 90% njihovih prihoda. Također, u svoju aplikaciju može nadograditi mogućnostima koje će se naplaćivati njenim korisnicima. Na taj je način moguće stvarati prihod od aplikacije koju čak niste ni sami programirali.

Dosad je u DWNLD platformi stvoreno više od 2000 aplikacija, a nema slučajeva da su trgovine aplikacijama neku od njih odbile. To pokazuje koliko je DWNLD usavršen kao alat i koliko je zapravo velik potencijal jedne takve platforme.