Petak,
14. prosinac 2018.
Računala

VJEČNI OS

Windows XP još živi

Nostalgija i navika moćne su sile. Tvrtka za sigurnost Bitdefender pokazala nam je to svojim nedavnim istraživanjem o operacijskim sustavima koji se koriste u Istočnoj Europi gdje se Windows XP još uvijek dobro drži.

Piše: Sanjin Bojić
Foto: theinquirer.com

Microsoft je prekinuo službenu podršku Windows XP sustavu prije otprilike godinu i pol, no to nije omelo mnoge korisnike da ga nastave koristiti. U zemljama Istočne Europe postoji velik broj malih i srednjih tvrtki, ali i državnih poduzeća, koji odbijaju prijeći na neke od novijih alternativa.

U toj je regiji po tome vodeća Ukrajina s 41,2 % tvrtki i poduzeća, slijedi Mađarska s 37,5 % te Rumunjska s 34 %. Dio tvrtki iz tih zemalja kao razlog navodi čistu nostalgiju i naviku, no veći broj ima pragmatične razloge. Interni softver koji koriste nije prilagođen za novije verzije Windowsa (ili izbjegavaju trošak prilagodbe), neki zaziru zbog cijene novijih sustava ili pak zbog predviđene manje produktivnosti tijekom razdoblja nadogradnje.

Podsjetimo, prestanak Microsoftove službene podrške za Windows XP znači da se za njega više ne pružaju nadogradnje, a to znači da je sustav sigurnosni rizik za korisnike jer nije optimiziran za aktualne prijetnje. Privatnom korisniku upad u sustav može izazvati probleme, no rizik i ulozi mnogo su veći kod tvrtki i državnih poduzeća; iz nekog razloga, spomenutu regiju to očito ne zabrinjava previše, sudeći po pozamašnom postotku uređaja s XP-om.