Ponedjeljak,
17. lipanj 2019.
Aplikacije

HAKERSKI NAPAD

Iz App Storea uklonjeno više od stotinu zaraženih aplikacija

Appleova internetska trgovina aplikacijama, App Store, pretrpjela je prvi veliki napad zloćudnim softverom od svog osnivanja

Piše: Sanjin Bojić
Foto: netokracija.com

Kineska lokalizirana inačica App Storea u jednom je trenutku sadržavala više od stotinu aplikacija zaraženih malwareom. Kao što smo već spominjali, Appleov operativni sustav donedavno je bio poznat kao praktički neprobojan za takve vrste napada, no sve se češće počinju pojavljivati rupe u sigurnosnom sustavu i hakeri koji ih iskorištavaju. Ovo je prvi slučaj sigurnosnog propusta u App Storeu ovakvih razmjera – dosad je zabilježeno samo pet zloćudnih aplikacija koje su se probile u njega.

U ovom su slučaju izmijenili Appleov programerski alat Xcode koji je namijenjen razvoju aplikacija za App Store. Izmijenjenu verziju, nazvanu XcodeGhost, postavili su na server nevezan za Apple, a programeri su je preuzeli ne sumnjajući ništa. Aplikacije koje su programirane takvom verzijom Xcodea u sebi sadrže malware koji prikuplja podatke kao što su država, jezik, ime uređaja i slično. Ne radi se o velikom sigurnosnom riziku, ali jasno pokazuje koliko je Apple postao ranjiv.

Iako je Apple već krenuo u temeljito pročešljavanje App Storea, korisnike najviše zabrinjava što su takve aplikacije lako našle svoj put u njega. Apple se ponosi svojim provjeravanjem i filtriranjem aplikacija koje nudi, no očito se i njima moguće provući.