Srijeda,
19. prosinac 2018.
Mobiteli

REKORD

Apple ruši rekorde prodaje novim iPhoneima

Apple je objavio da je za početni vikend prodaje novih iPhone uređaja uspio porušiti sve svoje prodajne rekorde. Tako su iPhone 6s i iPhone 6s Plus našli 13 milijuna novih vlasnika, što je za 3 milijuna više od prodajnih rezultata prošlogodišnjig modela

Piše: Sanjin Bojić
Foto: bostonherald.com

Glavni faktori koji su utjecali na dobru prodaju dobre su kritike medija o novom uređaju (o kojem smo već pisali), no ipak ponajviše to što je po prvi puta iPhone krenuo u prodaju u Kini istovremeno s tržištima Europe i SAD-a. Kina je Appleovo drugo najveće tržište, a predviđa se da će u bliskoj budućnosti biti prvo, tako da ne čudi njezin utjecaj na rezultate prodaje.

Zajedno s novim iPhoneima, Apple je pokrenuo i svojevrsni program vjernosti za svoje korisnike. Njime omogućuje svake godine novi iPhone uređaj onima koji se obvežu uplaćivati 32 dolara mjesečne članarine. Kontroverzna ideja kritizirana otkad je najavljena, no zasad se pokazuje isplativom jer se velik dio kupaca odlučuje i za takvo vezanje za Apple.

Što se tiče novih modela iPhone, oni već poslovično ne donose neke revolucionarne promjene. U odnosu na prošli model uglavnom se ističu boljom kamerom, 3D Touch tehnologijom i Live Photos aplikacijom. 3D Touch omogućuje upravljanje aplikacijama ovisno o jačini pritiska na ekran, a Live Photos stvara "žive" fotografije koje se kreću u trajanju od nekoliko sekundi. Osim toga, novi su modeli opremljeni i novim operativnim sustavom nazvanim iOS9.

Što god mislili o Appleu i njegovim proizvodima, nedvojbeno je to da znaju stvoriti iščekivanje i interes za svoje uređaje, koji redovito kulminira na početku prodaje. Također, ni vjerna vojska obožavatelja sigurno ne odmaže u prodajnim rezultatima. Ako ste jedni od njih ili želite iskušati što iPhone 6s i 6s Plus nude, oni se u Hrvatskoj očekuju u prodaji od listopada.