Petak,
14. prosinac 2018.
Auto&Moto

ELEKTRIČNI SUV

Predstavljen Tesla Model X

U utorak navečer službeno je predstavljen još jedan član Teslinog voznog parka, Tesla Model X. Iako su već dosad u javnost procurile neke informacije o ovom električnom crossover SUV-u, Model X ipak ima čime iznenaditi

Piše: Sanjin Bojić
Foto: technewstoday.com

Teslino novo vozilo nudi se u dvije verzije. Jedna je P90D Signature po cijeni od 132000 dolara, a druga je P90D Founder za 142000 dolara. Razlika je u tzv. "Ludicrous" modu koji omogućuje skupljoj verziji da nešto brže ubrza od 0 d0 100 km/h, za samo 3,2 sekunde u odnosu na 3,8 sekundi Signature modela. Koji god model odabrali, definitivno se radi o cijenama samo za odabrane među nama.

Tesla Model X impresivan je već od samog ulaska u vozilo. Vrata na vozačkom i suvozačkom mjestu posjeduju senzore koji očitavaju približavanje i otvaraju se sama. Isto tako, kada se vozač i suvozač smjeste na svoja mjesta, vrata se sama zatvaraju. Stražnja vrata zanimljiva su na drukčiji način; otvaraju se vertikalno te koriste ultrasonične senzore za otkrivanje eventualnih prepreka prema kojima prilagođavaju kut podizanja.

Još jedna zanimljiva pogodnost za sretnike koji se voze na prednjim sjedištima Tesle X je tz. panoramski vjetrobran. Riječ je o najvećoj staklenoj površini koja je ikad ugrađena u komercijalni automobil. Prostire se i na dio krova tako da pruža izuzetno širok pregled ceste i krajolika.

 

Ono što je još važnije od svih ovih impresivnih tehnoloških i dizajnerskih rješenja svakako je sigurnost automobila. Tesla Model X na tom polju ne može biti bolji nego što jest; prema testiranjima službeno je najsigurniji SUV na tržištu uz jedinstveni pothvat dobivanja pet zvjezdica na svakom sigurnosnom testu, što dosad nijednom vozilu nije uspjelo. Zanimljivo je da se pokazalo praktički nemogućim izvrnuti automobil na krov – težište mu je vrlo nisko zahvaljujući baterijama u podnožju, a pogon na sva četiri kotača uz sigurnosni sustav protiv proklizavanja drži vozilo stabilnim na cesti.

Tesla Model X posjeduje još mnoge tehnološke inovacije poput složenog infotainment  sustava, velikog dodirnog ekrana ili HEPA filtera za pročišćavanje zraka. Ono što je već standardno u Teslinim modelima senzori su za parkiranje, prednja i stražnja kamera, automatsko kočenje u izvanrednim situacijama i senzori za detektiranje sudara.

Kada se sve zbroji, riječ je zaista o impresivnom vozilu – brzom, čvrstom i sigurnom SUV-u, nakrcanom naprednom tehnologijom i još k tome i ekološki osviještenom. Nažalost za prosječnog kupca, to je još uvijek luksuz rezerviran samo za privilegirane.