Srijeda,
19. prosinac 2018.
Mobiteli

ZA KREATIVCE

RePhone je smartphone koji gradite ispočetka

U posljednje se vrijeme pojavljuje sve više modularnih elektroničkih uređaja za sve one željne personalizacije svojih pametnih telefona ili računala. RePhone je mali projekt koji podiže mogućnosti i razinu kreativnosti u sastavljanju svog telefona na posve novu razinu.

Piše: Sanjin Bojić
Foto: techxplore.com

RePhone je projekt SeeedStudia pokrenut na Kickstarteru, a već je debelo premašio svoj postavljeni financijski cilj. Radi se o pametnom telefonu koji sami gradite; razlika u odnosu na, primjerice, Project Aru jest ta da RePhone nudi mnogo više mogućnosti – izgrađujete telefon od hardvera, preko samog kućišta pa do softvera i operativnog sustava koji će koristiti.

Kupac RePhonea dobiva jezgru telefona, što je zapravo minijaturna matična ploča s utorom za SIM karticu i eventualnim ekranom. Tu je još i podrška za Bluetooth i to je otprilike to. Sve se ostalo dodaje po želji.

Način povezivanja komponenata nije tako sofisticiran kao ultrajaki magneti spomenute Project Are. Koriste se staromodniji načini poput žica, provodnih niti, kablova, no sve je prilično jednostavno i ne zahtijeva inžinjersku diplomu.

 

Što se tiče softvera i samog rada uređaja, SeeedStudio je osigurao dobru podlogu za programere podrškom za Arduino, Lua, JavaScriot i C/C++ programske jezike. No, nije nužno znanje programiranja da bi se koristio RePhone; moguće je preuzeti već gotove aplikacije i instalirati ih na uređaj.

Ono što posebno oduševljava, ali će sigurno naići na podijeljenja mišljenja, jest RePhoneovo kućište. Njega, naravno, također sami izgrađujete, a za to dobivate dva komada Kraft papira – izdržljivog i čvrstog papira nalik kartonu. Da, tako je, RePhone je u osnovi smartphone od kartona.
Taj materijal omogućuje da se po njemu crta, šara, piše, boja, može ga se prati ili čak na njega šivati. Sasvim dovoljno mogućnosti i za najkreativnije među nama.

Sve što je potrebno za izgradnju RePhonea može dobiti za 49 dolara. Njegov izgled, kada ga konačno sastavite, neće oduševiti svakoga, no on nije ni namijenjen da bude modni i statusni simbol kao, primjerice, iPhone. RePhone je zaista modularni uređaj u pravom smislu te riječi i namijenjen je onima koji su spremni dublje se upustiti u izgradnju svog pametnog telefona.