Petak,
14. prosinac 2018.
Auto&Moto

ČUDNA IDEJA

Nissanov konceptni automobil je ekran na kotačima

Često čujemo da su današnji mladi ljudi opčinjeni modernom tehnologijom, bulje u ekrane i vise na društvenim mrežama cijele dane. Nissan nimalo ne pomaže u otklanjanju tog stereotipa svojim bizarnim konceptnim automobilom koji se temelji upravo na tim pretpostavkama

Piše: Sanjin Bojić
Foto: automobilemag.com

Nissan je predstavio konceptni automobil pod nazivom Teatro for Dayz. Iza tog naziva nalazi se automobil pitomog dizajna kojem su gotovo sve ravne površine prekrivene ekranima. Cijela kontrolna ploča ispred vozača i suvozača, sjedala, nasloni za glavu i dobar dio vanjskih površina na autu zapravo su funkcionalni ekrani prvenstveno namijenjeni za dijeljenje sadržaja i kontaktiranje na društvenim mrežama.  Jer je to ono što nam je nasušno potrebno u automobilu.

 

Preciznije govoreći, kontrolna ploča se tijekom vožnje zapravo pretvara u funkcionalnu kontrolnu ploču sa svim mjeračima i parametrima potrebnima vozaču, tako da ne možete podijeliti selfie na Facebooku tijekom krstarenja lokalnim cestama. Takva funkcionalnost je omogućena kada automobil miruje. Ekrani na sjedalima i vanjskoj strani automobila namijenjeni su projiciranju različitih uzoraka i boja za postizanje željenog estetskog dojma. Još vrijedi spomenuti da je Teatro for Dayz automobil na električni pogon – naravno, na ekranu vanjskih vrata možete pratiti postotak napunjenosti baterije.

Ako se pitate "zašto" i "čemu", sigurno niste jedini, no u Nissanu su spremni odagnati sve naše nedoumice. Tvrde da je ovaj koncept rezultat njihovog obimnog istraživanja koje je pokazalo da mlade generacije drže da bi se vrijeme provedeno u automobilu trebalo provesti povezujući se s prijateljima i dijeleći iskustva. Jesu li u Nissanu ispravno interpretirali taj odgovor konstruirajući vozilo koje je praktički veliki ekran smartphonea, to ostaje na svakome da procijeni za sebe. Teatro for Dayz zasad nije u planu za serijsku proizvodnju, no možda je i bolje tako jer razvoj tehnologije u automobilima može krenuti u mnogo boljih pravaca nego što je ovaj.