Petak,
26. travanj 2019.
In medias res

POLITIČKA SCENA

Ideološke podjele vode društvo u propast

Predizborna kampanja koja traje već nekoliko mjeseci polako se približava svom vrhuncu. Lideri najvećih stranaka vode oštre polemike i šalju uobičajene poruke biračima. Ovom kampanjom će najviše dominirati ideološke teme koje nemaju većeg utjecaja na život građana

Piše: Miro Markovinović
Ilustracija

podjela vuče korijene iz II. svjetskog rata gdje su se Hrvati našli na suprotnim stranama. Obje velike stranke vode istu ekonomsku politiku – državnog kapitalizma. Razlika je jedino što u HDZ-u stanuje više sposobnosti, a u SDP-u poštenja. Međutim, ideološka podijeljenost i isključivost ostavlja velike posljedice na čitavo društvo. Višegodišnje ekonomsko propadanje, porast siromaštva i rastuće nezadovoljstvo građana očito ne zabrinjavaju Karamarka i Milanovića koji su ''ukopani u ideološkim rovovima''.  Većina građana naviklih na klasičnu podjelu niti ne pokušava pronaći neku bolju opciju koja je spremna ponuditi drugačiju politiku. Takve opcije su se pojavile većinom na lokalnoj razini gdje su ostvarile odlične rezultate.

Pozitivni lokalni primjeri

Zagreb i Dubrovnik postali su najbogatiji gradovi u ovom dijelu Europe zbog činjenice da njihovi gradonačelnici vode anti-ideološku politiku i u prvi plan stavljaju projekte koji su ključni za gospodarski razvoj. Mnogi će reći da je uzrok tome centraliziranost države i turizam, ali mnogi drugi gradovi nisu iskoristili svoje prednosti i polako propadaju. Rijeka koju već 25 godina vodi SDP je 2000. godine bila na razini Zagreba, a danas je ogromna razlika u korist metropole. Grad u kojem su najbitniji performansi kontroverznog Olivera Frljića  nikako ne može napredovati. Isto vrijedi za HDZ-ovu i Glavaševu Slavoniju. Bandić i Vlahušić su bez obzira na česte sumnje u njihovo poštenje spremni podržati kvalitetne projekte i sa suprotnog političkog pola te nastoje zastupati interese velike većine građana. Stranka MOST kao lider u dijelovima Dalmacije također je pokazala da se politika može voditi na drugačiji način. Mlada ekipa Bože Petrova uspjela je pokazati da se kvalitetna politika može voditi bez ideoloških sukoba.

Nedostatak kvalitetnih programa

SDP i HDZ predstavljaju samo polovicu građana što najbolje dokazuju nedavni rezultati natječaja za dodjelu potpore medijima, gdje je osigurano financiranje iz državnog proračuna samo ''intimusima'' aktualne vlasti. U nedostatku kvalitetnih rješenja i kadrova koji mogu osigurati gospodarski oporavak države, poseže se za starom, prokušanom metodom ''zavadi, pa vladaj''. Umjesto da se stranke trude spojiti ljude i ostvariti njihovu suradnju, događa se suprotno. Članovi obitelji, susjedi i prijatelji često se sukobljavaju oko ''ustaša i partizana'' umjesto da rade na izgradnji kvalitetnog društva. Mediji doprinose općem zaglupljivanju građana nudeći im stare, ali ponovno zapakirane poluproizvode. Politička pismenost je uslijed toga i lošeg obrazovnog sustava na najnižoj razini u zadnjih 25 godina što najbolje oslikavaju rezultati nedavnog istraživanja gdje samo 23 posto maturanata zna tko je hrvatski premijer. Ostalih 77 posto mladih će vjerojatno postati vjerni glasači dviju velikih stranaka, istodobno ih kriveći za vlastite životne probleme. Nastavit će se polemika o 45' i 91', a broj siromašnih i gladnih će samo rasti. Dok većina političkih stranaka i građana koji ih biraju ne počnu gledati ''kako graditi, umjesto rušiti'', neće biti pozitivnih pomaka. Ovi izbori će nažalost samo potvrditi katastrofalno stanje našeg društva.