Petak,
14. prosinac 2018.
Računala

TAJNA NADOGRADNJA

Windows 10 možda je već na vašem računalu, a da to ni ne znate

Microsoft neprestano ističe, nagovara i moli korisnike Windowsa 7 i 8 da nadograde svoj sustav na najnoviju inačicu, Windows 10. Iako je većina tu pogodnost i iskoristila, nekima to ne odgovara ili ne žele. No, ako nisu obratili pozornost, možda im je cijeli operativni sustav već na računalu i samo čeka instalaciju.

Piše: Sanjin Bojić
Foto: giveacall.net

Mnogi korisnici Windowsa ne žele prijeći na Windows 10, iako je besplatan. U ljudskoj je prirodi da ne volimo mijenjati nešto na što smo se navikli, makar to bio i grozni Windows 8. Microsoftu se to ne sviđa, naravno, i od samih početaka novog operativnog sustava konstatno podsjećaju korisnike starijih verzija da je 10-ka dostupna, besplatna i samo par klikova udaljena.

No, sada je uočena nova razina vrlo lukavog načina provođenja tog cilja. Ako korisnici Windowsa 7 ili 8 nisu pogledali koje se točno nadogradnje preuzimaju tijekom redovnog updatea njihovih operativnih sustava, jedna od njih je bio zapravo cijeli Windows 10 – svih 3 do 6GB u jednom preuzimanju.

Naravno, to izaziva ljutnju kod svih korisnika koji to nisu željeli ili imaju ograničeni mjesečni podatkovni promet. Ipak, to ne znači da će sjesti za računalo i odjednom se naći pred novim operativnim sustavom. Instalacija još uvijek nije automatska i traži korisnikovo upravljanje.

Iz Microsofta su odaslali ispriku i napominju da je to očita pogreška s njihove strane te da će ukloniti spornu nadogradnju u što kraćem roku. Dotad, svi koji imaju Windows 7 ili 8 trebali bi provjeriti skriva li se negdje u njihovom sustavu mapa s novom i netaknutom 10-kom.