Petak,
14. prosinac 2018.
Auto&Moto

HRABAR PLAN

Volvo se ozbiljno prihvaća proizvodnje električnih vozila

Još se jedan od velikih proizvođača automobila odlučio ozbiljno uključiti u stvaranje električnih modela. Volvo je objavio svoju ambicioznu strategiju "elektrifikacije" voznog parka

Piše: Sanjin Bojić
Foto: hybridcars.com

Ove je jeseni u SAD-u krenuo u prodaju Volvo XC90, prvi električni automobil tog cijenjenog švedskog proizvođača. Taj model zapravo je električna verzija postojećeg "standardnog" modela, a u istom smjeru Volvo namjerava i nastaviti.

Njihova strategija odvijat će se u tri faze: najprije će uvesti električne modele svojih serija 60 i 90, nakon toga manje modele iz serije 40, a nakon toga će proizvesti svoj prvi samostalan model na električni pogon. To vozilo će u prodaji biti do 2019. godine. Također, planiraju izraditi elektrinu verziju baš svakog modela koji nosi njihovo ime.

Iako se i taj plan čini prilično hrabrim i agresivnim napadom na tržište električnih vozila, još je hrabrija prognoza da će do 2020. godine oko 10% njihove ukupne prodaje činiti elektična vozila. Možda se ne čini mnogo, no dovoljno je podsjetiti se pogledom na kalendar da je to zapravo vrlo skoro, pogotovo zato što im se trenutna ponuda sastoji od jednog jedinog modela.

Ovakva ambiciozna strategija Volva pokazuje da očito imaju mnogo vjere u uspjeh alternativnih pogona za osobna vozila. Ako gledamo širu sliku, uključivanjem sve više "staromodnih" proizvođača automobila na tržište električnih automobila naznačuje se nastavak trenda odmicanja te vrste pogona iz sfere egzotike. Plan kao što je onaj Volva možda i nije tako teško ostvariv.