Petak,
03. srpanj 2020.
Aplikacije

POTRES U E-SPORTU

Profesionalni igrači i treneri optuženi za namještanje mečeva

Svijet e-sportova većini je još uvijek prilično egzotičan i neobičan. Ipak, kompetitivno igranje negdje se smatra vrlo ozbiljnim poslom, a već ima i svoje skandale

Piše: Sanjin Bojić
Foto: esl.eu

Nekoliko igrača južnokorejskog tima PRIME, koji nastupa na e-sport natjecanjima u StarCraft 2 računalnoj igri, optuženo je za namještanje mečeva i zarađivanje na njima. Južna Koreja vrlo ozbiljno shvaća natjecateljsko igranje i sve je vrlo strogo regulirano – optužene čeka doživotna zabrana sudjelovanja na natjecanjima i pozamašne novčane kazne.

Spomenuti optuženici nastupaju pod imenima "Gerrard", "YoDA" i "BboongBBoong" i navodno su primili između 4400 i 17600 dolara za namještanje mečeva. Osim njih, još je troje igrača privedeno pod istom optužnicom, a dvoje ih je na ispitivanju.

Kompetitivno igranje računalnih igara sve je više prisutno u cijelom svijetu, no Južna Koreja je još uvijek slučaj za sebe. Tamo su igrači prave zvijezde koje zarađuju ozbiljan novac na natjecanjima, treniraju oko 8 sati dnevno i sve zapravo nalikuje svijetu "pravog" sporta. Zato ne čudi što se i varanje tako ozbiljno shvaća.

Ovo nije ni prvi takav slučaj: 2010. godine 11 je igrača optuženo za isti čin te su na kraju i optuženi te kažnjeni doživotnim izgonom iz e-sporta i novčanim kaznama.  Namještanje se najčešće čini tako da igrači i treneri jedne momčadi u međusobnom dogovoru namjerno izgube meč, a istovremeno se klade na suparnički tim. Ako vas sve to jako podsjeća na afere u, primjerice, nogometu – potpuno ste u pravu. Čini se da ljudska pohlepa ne može zaobići ni nekad nevino igranje na računalima.