Utorak,
07. srpanj 2020.
Gastronomija

JESENSKO BLAGO

Usudite se iskoristiti kesten na drugačiji način!

Jesen je vrijeme ubiranja plodova koji su cijelo ljeto dozrijevali. Uz gljive je pravo šumsko blago plod pitomog kestena. Najčešće ga pripremamo kao samostalno jelo, pečeni ili kuhani, a mi vam donosimo egzotični recept kojega morate iskušati

Piše: Martina Crnolatec
Foto: tumblr

Plod kestena spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53 % čini voda, 2,9 grama su bjelančevine, 44 grama su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob (oko 44% u sirovoj sjemenci), po čijoj je količini usporediv s krumpirom. Iz tog se razloga od njegovih plodova proizvodi i brašno, koje pomiješano s brašnom žitarica daje punovrijedna peciva i kruh. Uporaba brašna je osobito rasprostranjena u Francuskoj, Italiji iŠpanjolskoj. Brašno karakterizira znatna količina šećera koji se stvara u osušenom plodu. Plod kestena je još bogat kalcijem,kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine. Kesten je lako probavljiv, a bjelančevine (4%) koje sadrži po vrijednosti su s onima iz jaja.

S obzirom da drvo kestena kasno cvjeta, odlična je ispaša za pčele i tada predstavlja jedini izvor peluda i nektara. Kestenov med je vrlo ljekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, pridonosi boljoj cirkulaciji.

Drvo kestena je stanovnik brojnih šuma diljem Hrvatske i plod je vrlo poznat i cijenjen. U nastavku vam zato donosimo recept za pripremu svinjetine s kestenom koji bi vas mogao izazvati da se okušate u nešto drugačijoj pripremi kestena i razveselite svoje nepce.

Sastojci

450 g svinjskih kotleta bez kostiju, narezanih u kockice veličine 2,5x2,5 cm
280 g kestena kuhanih u ljusci, prerezanih
250 ml pilećeg temeljca
250 ml vode
3/4 čaše (čaša zapremnine 250 ml) nasjeckanog mladog luka
125 ml soja umaka  
85 ml suhog sherryja
1/4 čaše nasjeckanog oguljenog svježeg đumbira
1 žlica šećera
4 štapića cimeta
2 ljuske zvjezdastog anisa
1 žlica vode
4 žlice kukuruznog škroba
250 g udon tjestenine (široka japanska tjestenina)

 

Priprema

Pomiješajte meso, kestene i sljedećih 9 sastojaka (od kestena do zvjezdastog anisa) u veliku nizozemsku pećnicu (slika nizozemske pećnice) na srednje jaku vatru dok ne zakipi. Prekrijte lonac, smanjite dovod topline i krčkajte 1 sat i 20 minuta ili dok meso omekša, povremeno miješajući. Uklonite cimet i zvjezdasti anis iz posude.

Pomiješajte kukuruzni škrob s vodom, dobro miješajući mutilicom. Dodajte tu smjesu u lonac s mesom, dobro promiješajte i čekajte da zakipi. Kuhajte još jednu minutu ili dok se ne zgusne, neprestano miješajući. Uklonite s vatre.

Skuhajte tjesteninu prema uputama, ali bez soli i masnoće. Kada je tjestenina gotova, stavite pola šalice tjestenine u šest zdjelica i na to dodajte 3/4 šalice smjese iz nizozemske pećnice. Po želji na vrh dodajte svježeg sjeckanog mladog luka.

Dobar tek!