Petak,
14. prosinac 2018.
Auto&Moto

LEGENDA

Irski studenti "vraćaju se u budućnost" električnim DeLoreanom

Svatko tko imalo drži do sebe zna da je današnji datum legendaran u filmskom svijetu. Naime, 21. listopada 2015. godine Marty McFly i Doc Brown uspješno su izveli svoj "povratak u budućnost" u drugom nastavku istoimenog filmskog serijala. No, najupečatljiviji dio tih filmova bio je svakako DeLorean

Piše: Sanjin Bojić
Foto: tgdaily.com

DeLorean je, naravno, čudnovat automobil koji je poslužio kao vremenski stroj i savršeno se uklopio u taj spoj prošlosti i budućnosti. Mnogi filmofili diljem svijeta odlučili su na neki način obilježiti današnji dan, bilo to organizirano gledanje filmova, maskiranje u omiljene junake ili predstavljanje potpuno električnog DeLoreana. Zapravo, ovo zadnje napravili su samo studenti iz Irske.

Oni su se odlučili na ovaj ambiciozan projekt nakon što su prošle godine pronašli napušten i gotovo propao DeLorean bez glavnih dijelova. Obnovili su ga ojačavanjem i obnavljanjem karoserije, novim motorom jačine 270 KS i baterijom od 27 kWh. Svrha tog projekta, osim obilježavanja ovog dana, jest poticanje mladih na studiranje inžinjerskih smjerova na tamošnjim sveučilištima.

Ovaj projekt nije jedinstven u svijetu, već postoji električni DeLorean iz Australije, no to zapravo nije ni važno – poanta je bila oživljavanje legendarnog automobila i obilježavanje filmskog "blagdana" koristeći svoju kreativnost i tehnološke vještine, a to treba poduprijeti u svakom obliku.