Utorak,
07. srpanj 2020.
Gastronomija

RIBA NA STO NAČINA

Salata sa sardinom i brokulom

Kada dođe božićno vrijeme, većina ima običaj jesti veće količine hrane no obično. Jedemo ukusnu hranu, ali nerijetko onu koja teško pada na želudac. Mi vam u nastavku donosimo veoma jednostavan i za želudac lagan recept koji će vas oduševiti

Piše: Martina Crnolatec
Foto: Seriouseats/Vicky Wasik

Za spremanje ribe svatko ima neki svoj način, stoga u nastavku donosimo recept za salatu sa sardinom, brokulom, ukiseljenim lukom (kozjak) i svježom mentom.

S obzirom na to da se cijeli obrok sastoji od samo četiri sastojka, vrlo ga je lako pripremiti kod kuće, a jedan je od onih obroka u kojima biste uživali da vam se posluže u restoranu.

Priprema je vrlo jednostavna:

Brokulu ponajprije treba oprati i očistiti, a potom narezati na tanke listiće.

Tavu je potrebno veoma zagrijati, a potom se u tavu slažu listići brokule. Ulja možete dodati tek toliko da se toplina brže prenosi na brokulu. Ako je tava doista vruća koliko bi trebala biti, brokula bi brzo trebala promijeniti boju i postati hrskava na krajevima. Čim to zamijetite, okrenite brokulu na drugu stranu da se ravnomjerno poprži, a potom ju složite na tanjur sa strane kako bi se ohladila.  

Kada je sva brokula popržena i ohlađena, možete nastaviti slagati salatu.

Luk kozjak treba narezati na ploške te ga ostaviti u vinskom octu. Već nakon 15 minuta luk poprimi ružičastu boju od octa u kojem se nalazio, a ocat poprimi okus luka.

Kada su i luk i brokula spremni za slaganje salate, u posudu stavite brokulu i luk. Potom u posudu dodate sardine u maslinovom ulju (iz konzerve) i povrh svega stavite listiće mente.

Dobar tek!