Nedjelja,
26. svibanj 2019.
Moda

NOVI PROJEKT

ORaH predstavio Cirkularni božićni buvljak

Predsjednica stranke Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) Mirela Holy u nedjelju je najavila novi projekt, "Cirkularni božićni buvljak", modni sajam na kojem će se 22. prosinca u Tribini grada Zagreba predstaviti mladi dizajneri, pobornici cirkularne ekonomije u modnoj industriji

Piše: Hina
Foto: Hina

"Cirkularni božićni buvljak" je nastavak kampanje promocije kreiranja modnih predmeta od stare odjeće i materijala, istaknula je Holy na konferenciji za novinare u središnjici stranke. Sudjelovanje je već potvrdilo 20 mladih dizajnera odjeće, nakita, obuće i torbi, rekla je istaknuvši da tako dobar odaziv pokazuje da su mladi dizajneri senzibilizirani na ideju cirkularne ekonomije.

Dok linearna ekonomija uzima iz prirode različite materijale, odnosno resurse i stvara veliki broj kratkotrajnih proizvoda koji se potom odbacuju u okoliš, cirkularna ekonomija imitira prirodne tokove, proizvode reciklira ili im produljuje vijek, čime se smanjuje pritisak na prirodu, rekla je Holy podsjećajući na bit koncepta koji zagovara. Na tom konceptu intenzivno radi Europska unija, a Francuska ima i Institut za cirkularnu ekonomiju, istaknula je.
 
Sajam, koji će se doržati u Tribini grada Zagreba 22. prosinca od 10 do 20 sati, sastojati od tri djela, rekla je Tea Stanković, voditeljica ORaH-ove kampanje koja se vodi pod nazivom "Upecaj staru haljinu i bez pomoći zlatne ribice stvori novo radno mjesto". Prvi dio sajma bit će radionica u 11 sati, namijenjena najmlađima i mladima koji trebaju ponijeti nešto staro, od čega će napraviti nešto novo. U 17 sati će biti revija studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta; u 19 sati radionica koju će voditi akademska slikarica Nina Bešlić na temu "Reciklirajmo sami sebe".  Stanković je pozvala građane da dođu na "Cirkularni božićni buvljak" i "upecaju neki dizajnerski komad". 
 
Partner ORaH-u u organizaciji "Cirkularnog božićnog buvljaka" je udruga Akademija održivog razvoja, koju su nedavno osnovali mladi članovi i članice ORaH-a radi promocije i realizacije održivih projekata. Organizatori navode da se mladi dizajneri koji na božićnom modnom sajmu žele sudjelovati, a sudjelovanje je besplatno, trebaju prijaviti do 10. prosinca na [email protected]