Srijeda,
19. prosinac 2018.
Nekretnine

ANALIZA TRŽIŠTA

Završetak 2015. godine donio je pad cijena stanova, no i porast od 10 posto u odnosu na cijene kuća

Godina iza nas biti će obilježena stalnim promjenama na tržištu nekretnina. Porasti i padovi cijena stanova i kuća najviše su zahvatile unutrašnjost Hrvatske, koja je bilježila pozitivne brojke početkom godine, no lošiji završetak, dok je Jadran kroz cijelu godinu zadržao najviše cijene

Piše: Maria Lepur
Foto: facebook

Prethodna godina je započela porastom cijena nekretnina na mjesečnoj razini u siječnju i veljači, dok je na godišnjoj razini gotovo pola godine situacija bila nepromijenjena u odnosu na 2014.godinu. Tek u mjesecu srpnju 2015. godine počele su događati promjene na tržištu nekretnina, kada su i na mjesečnoj i godišnjoj razini počele rasti. Prema Indeksu cijena nekretnina Centra Nekretnina, kolovoz 2015.godine donio je pad cijena nekretnina, a do studenog je slijedio oporavak tržišta. No, godina je završila padom cijena stanova od 0,6% na mjesečnoj razini, ali i porastom od 10% u odnosu na cijene kuća. U svim kolebanjima se na povoljnoj i pozitivnoj razini držala jedino Dubrovačko-neretvanska županija.

Dubrovnik, Opatija i Split imaju najskuplje stanove

Stanovi u Dubrovniku, Opatiji i Splitu bili su najskuplji među stanovima ponuđenim 2015. godine prema analizama portala Crozilla.com. Najvišu oglašavanu cijenu lani je imao Dubrovnik u kojem se, prema podacima Crozille, za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 3.149 eura, a slijede Opatija s 2.951 eura te Split s 2.186 eura, navodi Poslovni.hr. Prema podacima portala Crozilla.com najveći porast cijena stanova tijekom prosinca 2015. godine je zabilježen u Splitu gdje su cijene porasle za 0,8 posto i popele se na 2237 eura po četvornom metru. Poreč je tijekom prosinca bilježio prosječnu traženu cijenu od 1720 eura po metru kvadratnom, što je 0,2 posto manje no mjesec ranije. U jednakom postotku Pula je bilježila porast cijena, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1320 eura.
Među povoljnijim jadranskim gradovima po pitanju cijena stanova tijekom prosinca bio je Senj u kojem se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1234 eura.

Istok Hrvatske s najnižnim cijenama

Većina gradova u unutrašnjosti tijekom 2015. godine je imala prosječnu oglašavanu cijenu stanova nižu od 1.000 eura po metru kvadratnom, a rijetke iznimke bili su Zagreb s cijenom od 1.589 eura i Varaždin u kojem je cijena iznosila 1.101 euro po metru kvadratnom.

Među jeftinijim gradovima uključenima u istraživanje portala Crozilla.com, u 2015. godini našli su se Vukovar, u kojem se za "kvadrat" tražilo tek 579 eura, te Sisak s cijenom od 783 eura. Troznamenkaste brojke bilježe i Bjelovar, gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 845 eura, kao i Osijek sa cijenom četvornog metra stana od 980 eura.

Foto: novilist.hr

Najtraženiji dvosobni i trosobni stanovi u Zagrebu

Tijekom 2015. godine putem portala Crozilla.com najviše se pretraživala ponuda stanova za prodaju na području grada Zagreba. Najtraženiji su bili dvosobni i trosobni stanovi, odnosno, oni s površinama između 40 i 70 metara kvadratnih dobrog rasporeda prostorija. Na portalu Crozilla.com moguće je pronaći oglase za prodaju stanova čija cijena na prelazi iznos od 1.000 eura po metru kvadratnom. U najvećem broju slučajeva riječ je o stanovima na periferiji, onima u neuređenim potkrovljima ili suterenu, te stanovima starije gradnje. Mnogi kupci su se radije odlučili za kupnju jeftinijeg stana na periferiji, kojeg bi po potrebi renovirali, nego skupljeg u širem središtu grada.

Cijene kuća padale

Zanimljivo je da je najveći pad cijena kuća tijekom listopada 2015. godine zabilježen u Dubrovniku te Varaždinu, dok Split i Zadar bilježe najveći mjesečni porast. Prosječna tražena cijena kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Dubrovniku je prema podacima portala Crozilla.com, iznosila 3605 eura po metru kvadratnom što je 3,3 posto niže no mjesec ranije. U Varaždinu su cijene pale za 3,2 posto, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 756 eura. Najveći mjesečni porast oglašavanih cijena kuća iznosi 1,4 posto, a tijekom listopada je zabilježen u Zadru i Splitu. U Splitu se za kvadrat kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 2278 eura, a u Zadru 1715 eura. Kraj godine je najviše utjecao na pad cijena nekretnina u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Osječko-baranjska županija visoko je na rang-ljestvici među onima u Hrvatske koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isto razdoblje lani (studeni i prosinac), a istovremeno je jedna od županija s najnižim cijenama nekretnina uopće prema analizi web stranice Njuškalo.  

Foto: vecernji.hr