Četvrtak,
22. veljača 2018.
Gastronomija

UMIJEĆE KUHANJA

Gastronomske delicije Marice Carice

Jedna od osnovnih ljudskih potreba je prehrana, a neki su kuhanje od svakodnevne obaveze pretvorili u umijeće. Upravo takva kuharica i njene svakodnevne kreativne izvedbe obroka nalaze se među objavama u grupi „STAROZAGREBAČKI RECEPTI“ na Facebooku.

Piše: Martina Crnolatec
Foto: Marica Carica

Davnih sam dana na Facebooku naišla na grupu "STAROZAGREBAČKI RECEPTI"  i poslala zahtjev za uključenje kako bih kao Zagrepčanka naučila neki „novi stari“ recept s područja na kojem sam odrasla. Grupa danas broji preko 14.000 članova, a jedan (jedna!) od njih mi je već nakon par objava grupe „zapeo za oko“.

Nadimak dotične članice na Facebooku glasi Marica Carica, a samo jedan pogled na njene kreacije u potpunosti opravdava njen nadimak. Marica je doista carica kuhinje, što me ponukalo da saznam nešto više o njoj i njenoj ljubavi prema kuhanju koja je vidljiva već i samo s fotografija.

U grupi se nalaze mnoge objave s fotografijama hrane, no Vaše je izvedbe moguće prepoznati i bez da se pročita tko je autor fotografije i hrane na njoj. Kako ste i kada naučili tako aranžirati hranu?

Kako sam i kad naučila kuhati? Hmmmm... Mislim da to još uvijek učim! To se jednostavno dogodilo odlaskom kćeri na studij u drugi grad. Kroz kuhanje sam na trenutke uspijevala zaboraviti koliko mi nedostaje; u kuhinji sam bježala od tuge.

Aranžman hrane na tanjuru prva je i ujedno i posljednja stvar koja je važna kada je obrok u pitanju. Kako ste i kada počeli/naučili kuhati?

Način na koji ja pripremam hranu nije naučen, to je nešto što  u trenucima kada se primim kuhanja jednostavno izađe na svjetlo dana. Kada me drugi hvale radi toga kako mi obroci izgledaju, često im govorim kako se trebaju opustiti u kuhinji, pustiti mašti da ih vodi. Nijedno moje jelo nema točnu recepturu jer sve radim „od oka“ – pogledam na namirnice i već otprilike znam što ću skuhati. Iako, nerijetko mi se događa da prilikom kuhanja odem u potpuno drugom smjeru od prvobitne zamisli!

na fotografiji: Medaljoni s mozzarelom, pire i povrtni umak

Iako je naslov grupe „STAROZAGREBAČKI RECEPTI“, brojni članovi ne objavljuju isključivo starozagrebačke recepte. Često se u objavama nađu fotografije ručkova koje članovi priređuju za sebe i svoje najmilije, pa tako i Vi. Ipak, Vaša hrana odiše posebnom vrstom kreativnosti. Gdje pronalazite recepte, odnosno smišljate li ih sami?

Volim kuhati maštovito, bez ograničenja, spajati nove okuse – tu sam u potpunosti slobodna i opuštena. Kada je toliko ljubavi utkano u to što radite i najobičnije će jelo izgledati vrhunski!

Nedavno ste se u grupi pohvalili kako posebno uživate u obrocima s Vašom kćeri. Za koga najčešće kuhate?

Tako je. Otkad je naša kći otišla studirati u drugi grad, svaki trenutak proveden s njom je za mene bogatstvo, što ne znači da ne kuham i za sina i supruga. Za sebe najviše volim pripremati ribu, ali, nažalost, muški dio naše male obitelji nije baš ljubitelj iste.

na fotografiji: Orada s pireom i zapečenim povrćem

Na fotografijama obroka koje pripremite uvijek upišete slovo „A“. Zašto baš slovo „A“?

Ideja o slovu „A“ na tanjurima je zapravo ideja mog supruga. Kada sam počela na internetu objavljivati fotografije svoje hrane, vrlo brzo su me drugi ljudi počeli zamjećivati i komentirati. Moj suprug je rekao kako bih mogla „potpisati“ svaku svoju kreaciju i tako je na tanjure dospjelo „A“. A zašto baš „A“? Zato što je to inicijal mog imena. Naime, moje ime je Ana!

Zanimljivo! Ako je Vaše ime „Ana“, odakle onda „Marica Carica“?

Ljudi me najčešće opisuju kao pozitivnu, toplu i nasmijanu osobu i često su mi znali reći da sam „carica“. Dio „Marica“ je nastao spontano, kao rima nadimku „carica“.

na fotografiji: File soma s povrćem, šampinjonima i klicama od cikle

Na fotografijama Vaših jela može se uočiti da je povrće vrlo zastupljeno u obrocima koje pripremate. Jesu li oni za koje kuhate oni rijetki i pravi ljubitelji povrća ili je ipak u pitanju način na koji povrće pripremite i ukomponirate u obrok?

Ja vjerujem da u raznovrsnom povrću ima više vitamina nego u farmacijskim pripravcima, stoga ga volim koristiti u pripremi jela. Povrće koje spravljam je termički kratko obrađeno, bez ulja (osim ako je ulje potrebno u završnoj fazi, kao dio obroka, i tada koristim maslinovo ulje). Volim ostvariti sklad izgleda i okusa, što se pokazalo posebice korisno kod mog sina koji povrće ne voli jesti, ali svaki obrok pojede bez prebiranja na tanjuru ili prigovora!

Imate li neku omiljenu namirnicu i omiljeni začin bez koje(g) si ne možete zamisliti (većinu) jela koja pripremate?

Svakako! Himalajska sol, kajenski papar, piri piri kojeg mi je suprug donio iz Portugala, chimichuri, sezam, ... Uh, lista je dugačka! Svaki začin ima svoje mjesto u mojoj kuhinji. Ako moram odabrati omiljenu namirnicu, to su tikvice. Tikvice obožavam i pripremam ih na sto načina! Mogu od njih napraviti sve – od juhe, glavnog jela do deserta!

 

na fotografiji: Kozice sa zelenim rezancima

Imate li Vi neko omiljeno jelo, nešto u čemu posebno uživate baš svaki put?

Apsolutno! Obožavam pečena pileća krilca u marinadi od meda, limunovog soka, kajenskog papra i himalajske soli i škarpinu u kukuruznom brašnu.

Želite li možda podijeliti neki recept s čitateljima?

Nijedno moje jelo nije rađeno po nekakvom receptu niti ih pamtim dok spremam obroke, ali evo jednog iz glave za tunu sa sezamom, pireom od cvjetače, sanonom i brokulom.

Tunu izrezati na komade jednog zalogaja, uvaljati u sezam i kratko zapeći u grill tavi bez masnoće. Voditi računa o tome da tuna u sredini mora ostati svježe roza. Skuhati cvjetaču, izmiksati u blenderu. Skuhati brokulu i sanon. Složiti kao na slici.

 

 Dobar tek!