Srijeda,
19. prosinac 2018.
Mobiteli

SVIJET TEHNOLOGIJE

Novosti iz Samsunga i Applea

Samsung Galaxy S7 je već stigao na hrvatsko tržište, a Apple nije ostao dužan. Ubrzo stiže novi iPhone SE.

Piše: Matea Mage
Foto: Facebook

Novi Samsung S7

Samsung donosi dva nova mobitela na tržište, Galaxy S7 i S7 edge.

Na službenoj internetskoj stranici Samsunga piše: „U potpunosti mijenjamo način na koji dijelite iskustva i sjećanja. Radimo to tako da probijamo granice onoga što telefon može učiniti. I to je najveća promjena koja će se dogoditi telefonima. Ikad.“ Koliko je ovo točno potvrdit će ili opovrgnti sljedeće karakteristike.

Kamera novog Samsunga ima objektiv F1.7, veće piksele od 1.4. μm, dual piksel 12 MP. Prema fotografijama na službenoj stranici ovo je stvarno najbolja kamera Samsungovih mobitela do sada, nitko se više ne mora brinuti zbog lošeg osvjetljenja. Kamera je dobila i neke nove načine fotografiranja: motion panorama, motion photo, Hyperlapse; koji riješava problem nemirnih ruku.

Ljubiteljima igara će se otvoriti vrata potpuno novog svijeta na mobilnom telefonu. Postoji namjenski upravljački centar i snimanje tijeka igre. Tokom igranja telefon će se manje zagrijavati i trošiti baterije nego inače. Hardver je također poboljšan sa 4 GB RAM memorije i sa micro SD karticom od 128 GB. Baterija ima veći kapacitet (3600 mAh).

Novi Samsung ima i nove dodatke za telefon, a i poboljšane stare. Tu je zaštitni poklopac i Battery pack. No, ono što riješava puno problema je tipkovnica/poklopac. Koliko ljudi ne želi pametni telefon jer ne mogu koristiti touch, ovo je idealno riješenje za njih.

Novi iPhone SE

Kada se priča o novom iPhoneu najviše se prašine diglo zbog imena. Očekivalo se da izađe iPhone 7 ili 6 sa nekim slovom, a izašao je telefon bez broja u nazivu. Razlog tome je zato što novi iPhone nije nasljednik posljednje šestice već predposljednje petice. Trebao se zvati 5SE, ali iz Applea misle da se zbog toga možda neće toliko dobro prodavati. No, u zbilji on je u biti poboljšani iPhone 5S.

O njemu nema toliko puno podataka kao o novom Samsungu, razlog je jer on još uvijek nije na tržištu. Prema stranim medijima mogao bi izaći već ovaj mjesec. Postoje osnovni podaci o njemu na internetu. Ima zaslon od 4 inča, što ga čini manjim od iPhone 6. Jedno od karakteristika koje su hvaljene su: A9 procesor, Touch ID, NFC chip. Kako stvari stoje, prema dostupnim podacima ne čini se posebnim pogotovo kad se usporedi sa iPhone 6. Jesu li možda iz Applea ostali bez inspiracije? Možda je ovo samo predah, a nisi mogli pustiti samo Samsunga da vlada tržištem. Možda će pravo iznenađenje novog iPhonea pojaviti se tek sa početkom prodaje istoga.