Petak,
26. travanj 2019.
Računala

PRVI U HRVATSKOJ I EUROPI

Grad Duga Resa uvodi bežični gigabitni internet u javne usluge

Grad Duga Resa prvi je grad u Europi koji se može pohvaliti brzinom bežičnog interneta do 1 Gigabita u sekundi. Usporedbe radi, prema portalu stateoftheinternet.com, prosječna brzina interneta u Hrvatskoj iznosi svega 5 Megabita u sekundi zbog čega je Hrvatska svrstana na samo dno europske liste po brzini bežičnog prijenosa podataka.

Piše: Maja Đurašević
Foto: dugaresa

Duga Resa, s trenutnom instalacijom od 1 Gigabita, a s mogućnošću povećanja do ili preko 6000 Megabita, ima 1000 puta brži internet od ostatka države. Ova usluga, koja je još uvijek u fazi testiranja, namijenjena je prvenstveno poslovnim korisnicima.Vrlo je izgledno da će i građani, tj. privatni korisnici u dogledno vrijeme u Dugoj Resi moći uživati u najbržem Internetu u Europi. Ova inovacija trebala bi vrlo brzo početi pozitivno utjecati na industrijski razvoj Grada Duge Rese te će se posljedično dalje razvijati poslovni modeli i sadržaji. Velika brzina preuzimanja i slanja podataka iznimno je bitna za tehnološki napredne tvrtke jer se ubrzavaju poslovni procesi pa tako raste njihova produktivnost.

Kako sama velika brzina interneta ne znači puno ako ne postoji sadržaj, Grad Duga Resa preuzeo je i model kreiranja sadržaja za „Pametne gradove“ tvrtke Dynamic Digital Development ltd te kreirao projekt upravljanja poslovnom-inovacijskom infrastrukturom naziva „G-point!“ „G-point!“ predstavlja projekt upravljanja poduzetničkom i inovacijskom infrastrukturom koji omogućava niz dosad nemogućih usluga.

„Uvjereni smo da će poduzetnici znati iskoristiti mogućnost koja se prvi put pojavljuje u javnoj upotrebi i da će se korištenjem usluga koje pruža ‘G-point!’ pokrenuti i umrežavanje tvrtki u niši pametnih rješenja”, kazao je Tomislav Boljar, zamjenik gradonačelnika Grada Duge Rese.

Boljar je istaknuo i ulogu tvrtke Ruđer inovacije d.o.o., u vlasništvu Instituta Ruđer Bošković, koja će svim aktivnim tvrtkama i pojedincima u proizvodnim i prerađivačkim industrijama olakšati pristup znanstvenim resursima te ih u najkvalitetnijm primjerima uključiti u svoje istraživačke i inovacijske projekte.

„Cilj ovoga projekta stvaranje je naprednog tehnološkog, ‘inteligentnog’ okruženja koje bi poticalo istodobno produkciju i konzumaciju brojnih sadržaja i servisa online na internetskoj mreži. Nakon uvođenja bežičnog Gigabitnog interneta u RH, po ovakvim cijenama i brzinom implementacije, dosadašnje teze i strateški dokumenti o isplativosti, dostupnosti, komercijalnoj logici postaju blago rečeno upitni. Ruralna područja postaju jednostavnija za uvođenje širokopojasnog interneta. Vjerujemo da će ova tehnologija zainteresirati u vrlo kratkom vremenu i Ministarstvo uprave, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture”, zaključio je Boljar.