Subota,
19. siječanj 2019.
Kazalište

KREATIVNA EUROPA

HNK dobitnik potpore za projekt Europski kazališni laboratorij

Radi se o projektu Europske kazališne konvencije čije je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu član od 2014. godine. Odnosi se na osmišljavanje prve europske virtualne baze posvećene kazalištu budućnosti kako bi kazalištna umjetnost dosegnula granice novih tehnologija

Piše: Maja Đurašević
foto: FB

Cilj je ovoga projekta približiti kazalište populaciji i obogatiti europsku kulturnu tradiciju. Europski kazališni laboratorij uključuje šest vodećih zemalja koje nastoje pratiti suvremene tehnologije u svijetu kazališta koje bi osvijestile okolinu da u što većem broju posjećuju kazališta i prate najnovije uratke.

U projekt su uključena kazališta Staatstheater Karlsruhe iz Njemačke, Théâtre de la Manufacture Nancy iz Francuske, Kote Marjnishvili State Drama Theatre Tbilisi iz Gruzije, Théâtre de Liege iz Belgije, Teatrul National Craiova iz Rumunjske te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Svako kazalište u projektu ima zadatak koji mora ispuniti. Hrvatsko narodno kazalište (HNK) ima ulogu osmisliti koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom uz pomoć partnera Europske kazališne konvencije koji ima za cilj usmjeriti se na „razbijanje“ predrasuda o korištenju novih tehnologija u suvremenome kazalištu. Projekt će rezultirati dvjema predstavama koje će biti izvođene u Zagrebu i Oslu u kazališnoj sezoni 2017/2018. Tema je usmjerena prema migranstkoj krizi koja je obuhvatila mnoštvo zemalja.

Projekt Europskog kazališnog laboratorija nastoji tako stvoriti poveznicu između kultura, usmjeriti se k borbi protiv predrasuda i geografske neujednačenosti te poticati stvaranje kazališta kulture diljem zemalja Europe i svijeta koristeći pritom suvremene tehnologije.