Četvrtak,
20. veljača 2020.
Regija

SARAJEVO

Počeo summit Brdo-Brijuni procesa

Predsjednici osam država jugoistočne Europe uključujući Hrvatsku okupili su se u nedjelju u Sarajevu na godišnjem summitu procesa Brdo-Brijuni na kojemu kao počasni gost sudjeluje i talijanski predsjednik Sergio Mattarella

Piše: Inmediaspolitika.hr
Foto: FAH

Uz hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović na sarajevski su sastanak na vrhu došli i predsjednici Slovenije Borut Pahor, Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Hashim Thaci, Makedonije Gjorgi Ivanov i Albanije Bujar Nishani.

Kako je ranije najavljeno sudionici summita razgovarat će o provedbi zaključaka sa sastanka koji je prošle godine održan u Zagrebu uz sudjelovanje američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Uz jačanje regionalne i bilateralne suradnje među državama jugoistoka Europe, sudionici zagrebačkog sastanka prošle su se godine suglasili  i o potrebi zajedničkog suočavanja s izazovima, poput migranske krize i terorističke prijetnje.

Proces Brdo-Brijuni su 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska, kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na jugoistoku Europe.