Subota,
19. siječanj 2019.
Književnost

VRISAK U RIJECI

Otvoren 9. festival autora i sajam knjiga „vRIsak“

Na festivalu će se do 12. lipnja održati 50 književnih događanja, s gostovanjima 150 autora, prevoditelja i nakladnika iz Hrvatske i Europe. Svečano je otvorenje održano 2. lipnja na brodu "Marina" uz Adamićev gat u riječkoj luci

Piše: Maja Đurašević
foto: Moja Rijeka

Festival je otvoren premijernim programom, koji je vodio Vojo Šiljak, a nastavljen je predstavljanjem knjige pjesama „Stranac“ Rade Šerbedžije.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da „treba glasno vrisnuti protiv onoga što nam se u zadnje vrijeme već kontinuirano nameće, a to je da nam netko određuje što možemo ili ne možemo čitati, kako želimo živjeti, kako možemo i kako bismo trebali živjeti.“ Predložio je da „Vrisak“ počne upravo vriskom protiv takvih ideja,  a publika je to objeručke prihvatila.  

Književni programi održavat će se na brodu Marina, u antikvarijatu Ex Libris, klubu Bačva, book caffeu Dnevni boravak, u dječjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka,  Art-kinu Croatia, u Filodrammatici te Gradskoj knjižnici, dok se sajamski održava na trima lokacijama -  u V.B.Z. knjižari na Korzu te u kupolama na Jadranskom trgu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Uz već četiri tradicionalna programska segmenta, koji su postali prepoznatljivi kao koncepcijski pečat vRIska - "Knjiga ispod čekića", "Balkan Express", "Putovanje Europom u trideset knjiga" i "Rijeka piše", ove su godine uvedena i dva dodatna programa. To su "Vrisak Music" i "Vrisak Cinema" koji donose glazbeni i filmski program kako bi cijelim gradom vladalo festivalsko ozračje.

Zahvaljujući posebnom programu "Europom u 30 knjiga", koji VBZ provodi u suradnji s Europskom unijom, na festivalu će se predstaviti autori iz Finske, Danske, Estonije, Islanda, Slovačke, Cipra i Grčke.

Cilj je projekta objaviti u tri godine 30 europskih proznih autora na 30 europskih jezika kako bi se dalo prostora onim piscima i književnostima koji inače do nas nikada ili teško dođu jer smo svi orijentirani na velike jezike, napomenuo je Drago Glamuzina, umjetnički direktor festivala i glavni urednik organizatora.