Subota,
19. siječanj 2019.
Kazalište

ŠIBENIK

Otvoren 56. Međunarodni dječji festival

Pred prepunom ljetnom pozornicom ispred katedrale sv. Jakova u Šibeniku svečano je otvoren 56. Međunarodni dječji festival (MDF)

Piše: Hina/M. Đurašević
Foto: MDF

Otvorenju je, uz predstavnike Ministarstva kulture, neke saborske zastupnike i zastupnike u Europskom parlamentu, nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je u pozdravnom govoru kazala kako je u Šibeniku večeras, ne samo kao pokroviteljica MDF-a, već i kao velika prijateljica festivala.

Šibenski MDF, kazala je predsjednica, prati još od dječje dobi, ali i kao roditelj je s djecom sudjelovala u brojnim festivalskim radionicama.

Najbolji poklon Šibeniku ove godine, kada grad slavi 950. obljetnicu od prvog spomena, nastavila je Grabar Kitarović, jest dječja kreativnost.

„Kreativne radionice su najbolji način kako razvijati dječju kreativnost, kako postaviti ono o čemu svi u posljednje vrijeme razgovaramo, te kroz igru i smijeh, radost i ljubav prema znanosti i učenju oblikovati likovnu, glazbenu i svaku drugu kulturu“, zaključila je predjednica. 

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je lipanj Šibenčanima posebno drag jer Šibenik postaje gradom djece, veselja i radosti te naveo kako je to vrijeme kada odrasli postaju djeca i otkrivaju sve čari i ljepote onoga iz mladosti.

Festival su otvorila djeca tradicionalnom festivalskom himnom 'Zdravo maleni'.

Na ljetnoj pozornici izvedena je predstava 'Čarobnjak iz Oza' koja je nastala u produkciji Šibenskoga narodnog kazališta.