Ponedjeljak,
21. siječanj 2019.
Kazalište

DUBROVAČKE LJETNE IGRE

"O, lijepa, o, draga, o, slatka slobodo"

Podizanjem Festivalske zastave Libertas uz „Himnu slobodi“ u nedjelju su svečano otvorene 67. Dubrovačke ljetne igre

Piše: M. Đurašević/Hina
Foto: Facebook

67. Dubrovačke ljetne igre otvorenima je proglasio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić. U svom govoru istaknuo je kako se svetkovina umjetnosti održava na najljepšoj svjetskoj ulici Stradunu.

''Stradun je dovoljno širok da njime teku rijeke ljudi, ideja i projekata. I tako stoljećima“, kazao je Vlahušić na početku svoga govora.

Program ceremonije Svečanog otvorenja izveden je prema scenariju Mani Gotovac i u režiji Ivana Miladinova.

Festivalski dramski ansambl su činili Nikola Baće kao voditelj ceremonijala, Dragan Despot, Boris Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Pjer Meničanin, Anđela Ramljak, Anja Đurinović i Olga Pakalović. Nastupio je i Folklorni ansambl Linđo koji slavi svojih 50 ljeta na Igrama, Kazališna družina Kolarin, Baletni odjel Umjetničke škole „Luke Sorkočevića“, Plesni studio „Lazareti“ i brojni drugi. Glazbu je izvodio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije uz Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić“, Dubrovački komorni zbor i Zbor Libertas.

Prolog iz opere Pagliacci izveo je počasni gost grada Dubrovnika, tenor, dirigent, skladatelj i umjetnički fotograf – Jose Cura koji je, uz maestra Mladena Tarbuka, nastupio i u ulozi dirigenta. U pjevačkoj ulozi pridružili su mu se tenor Cristian Suriani te sopranistice Ilijana Korać Teklić i Linda Ballova koja će uz maestra Curu nastupiti i 11. srpnja na gala koncertu.

Na svečano otvorenje 67. po redu Igara došli su i brojni visoki uzvanici. Posebnu pozornost plijenio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Sve do 25. Kolovoza dvadeset ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika postaje mjestom susreta gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s publikom od približno 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.