Ponedjeljak,
21. siječanj 2019.
Kazalište

62. SPLITSKO LJETO

Hit naslovi i mnoštvo premijera

U četvrtak 14. srpnja 2016. bit će podignuta festivala zastava Splitskog ljeta, 62. put zaredom. Ovaj će festival tako do 14. kolovoza biti domaćinom mnogih koncertnih, dramskih, baletnih izvedbi te triju izložbi. Sve počinje premijerom Puccinijeve opere „Turandot“ u izvedbi Opere splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta

Piše: M. Đurašević
Foto: Splitsko ljeto

Monumentalna galerija Meštrović tako će nakon niza godina ugostiti poznatu Puccinijevu operu koja se bavi jednom od njegovih vječnih tema – potragom za pravom ljubavi. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u naslovnoj ulozi, gledateljima će se predstaviti sopraniostice Cvetelina Vasileva i Dimitrinka Rajčeva.

Prva dramska premijera koja će biti izvedena na ovogodišnjem Splitskom ljetu jest Buža autora Živka Jelinčića planirana za 19. srpnja. S glumcima Joškom Ševom, Snježanom Sinovčić-Šiškov, Trpimirom Jurkićem i Ksenijom Prohaskom prikazat će se tako uz smijeh odnos različith karaktera koje će utjeloviti ovi glumci.

Uz 400. obljetnicu smrti Williama Shakespearea, na Splitskom ljetu bit će premijera predstave Mletački trgovac u režiji Aleksandra Ogarjova. Ova je dramska premijera zakazana za 10. kolovoza.

Sam početak kolovoza namijenjen je baletnoj premijeri, i to onoj Makedonca Igora Kirova. Balet Na putu na Goldbergove varijacije J. S. Bacha Kirovljev je povratak klasičnoj glazbi, ali s autorskim nemirom svojstvenim vremenu današnjem, vremenu pitanja bez odgovora.

Izložbeni program Splitskoga ljeta otvara monografska izložba Đure Sedera u Palači Milesi u organizaciji Galerije Kula. U sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića od 27. srpnja u Galeriji Meštrović izlagat će kipar Kažimir Hraste, a u Galeriji fotografije otvara se izložba fotografija Lupinizam svjetski proslavljenoga Stephana Lupina.

Dakako, u 32 festivalska dana gledatelji će moći uživati u nizu naslova, što baletnih, što opernih, kazališnih i inih koji su potaknuti mnogim atraktivnim gostovanjima, ali i domaćim autorima.