Subota,
07. prosinac 2019.
Vremeplov

21. LIPNJA 1945.

Okončana bitka za Okinawu

Nakon dva mjeseca žestoke borbe između američkih i japanskih snaga okončana je bitka za otok Okinawu iz sastava otočne skupine Ryukiu. Prema brojnosti angažiranog ljudstva, zrakoplova i brodovlja, smatra se najvećom pomorsko-kopnenom bitkom u povijesti čovječanstva.

Piše: Tomislav Ražnjević
Foto: Wikipedia

Bitka je započela iskrcavanjem snaga američke Desete armije pod vodstvom gen. Simona Bolivara Baknera u travnju, a završena je uništenjem zadnjih japanskih uporišta u špiljama na jugu otoka 21. lipnja 1945. godine.

Zauzmanje otoka Okinawe ujedno je i jedini ratni uspjeh američke vojske postignut na japanskom nacionalnom teritoriju. No, upravo činjenica da brane japanski otok je predstavljala i otežavajuću okolnost američkim snagama zbog vrlo visokog morala garnizona na otoku. O fanatičnom otporu i predanosti japanskih vojnika najbolje govori činjenica kako se od ukupno 100 tisuća ljudi u ruke Amerikanaca predalo tek desetak tisuća vojnika. Svi ostali su se borili do kraja ili su radije izvršavali samoubojstva kako bi izbjegli čin sramotan čin predaje. Manje je poznato da je tijekom bitke, uglavnom za trajanja teških bombardiranja s kopna i mora, život izgubilo i oko 90 tisuća stanovnika otoka.