Subota,
07. prosinac 2019.
Vremeplov

21. LIPNJA 1527.

Umro Niccolo Machiavelli

Firentinski književnik Niccolo Machiavelli ostao je zapamćen kao jedna od najistaknutijih ličnosti iz talijanske povijesti i prvi teoretičar moderne politike

Piše: Tomislav Ražnjević
Foto: Wikipedia

Rođen je 1469. u Firenci, gdje je odrastao i završio opće školovanje. Kao tajnik gradske uprave za pitanja vanjske politike i rata bio je vrlo informiran o događanjima u tadašnjoj Italiji i upoznat sa političkom situacijom, ali i politikom u praksi, što je pomoglo u brušenju njegova savjetodavnog talenta. Machiavellijevu činovničku karijeru prekinuli su unutarnji sukobi između firentinskih velikaških kuća. Naime, godine 1512. na čelo grada dolazi konkurentska obitelj Medici, te on biva otpušten iz službe i zatvoren. Ostatak života proveo je u samozatajnom književničkom radu, što je rezultiralo kapitalnim djelom “Il principe” (Vladar), najvažnijim ostvarenjem političke misli iz 16. stoljeća.

“Vladar” je pisan u formi priručnika renesansnom talijanskom vladaru, a temeljna poruka djela je kako je nužno balansirati želje puka i želje vlasti, te ne prepuštati se moralističkim prosudbama i traženjima masa, već biti usmjeren na ostvarenje dugoročnih ciljeva. Zbog zagovaranja pragmatične politike i realizma Machiavellijeva politička teorija se često opisuje krilaticom “cilj opravdava sredstva”, te se zahvaljujući njemu danas za razne oblike nemoralne politike koristi termin - makjavelizam.