Petak,
03. srpanj 2020.
Vremeplov

27. LIPNJA 1358

Osnovana Dubrovačka republika

Na današnji dan 1358. godine utemeljena je Dubrovačka Republika. Taj čin predstavlja početnu točku u gotovo pet stotina godina trajanja jedne od najvažnijih, i u europskim okvirima najznačajnijih, epizoda hrvatske povijesti

Piše: Tomislav Ražnjević
Foto: Wikipedia

Samostalnost Dubrovnika uslijedila je kao posljedica okončanja dugotrajnih ugarsko-mletačkih sukoba za kontrolu nad istočnojadranskom obalom. Do 1358. godine Dubrovnik je bio pod vlašću Venecije,  no s mletačkim porazom u ratu s ugarskim vlastima, Grad je diplomatskim putem pripao ugarskoj sferi utjecaja. Naime, mirom u Zadru 1358. godine odlučeno je da Venecija odrekne svih prava na posjede na istočnoj obali Jadrana. Dubrovačka gradska uprava sa zadovoljstvom je dočekala kraj mletačkog gospodstva i temeljem ugovora između ugarskog kralja i dubrovačke delegacije u mađarskom gradu Višegradu 27. 6. 1358. priznala je vrhovnu vlast hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika Velikog. Oslobađanje od mletačkih uzda bio je temeljni preduvjet izrastanju Dubrovnika u najvećeg konkurenta Venecije.

Kraj prosperitetne i proslavljene Republike nastupio je nasilnim ulaskom francuske vojske i ukidanjem statusa grada-republike 1808. godine. Unatoč stanovitim traženjima za obnovom suvereniteta tijekom prve polovice 19. stoljeća, Dubrovačka Republika više nikad nije obnovljena.