Utorak,
26. svibanj 2020.
Ostalo

NOVA MINISTRICA KULTURE

Nina Obuljen je nova ministrica kulture Republike Hrvatske

Danas popodne hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Nina Obuljen Koržinek nova ministrica kulture Republike Hrvatske

Piše: Matea Mage
Foto: večernji.hr

Nina Obuljen Koržinek rođena je u Dubrovniku 1970. Čitav svoj život posvetila je kulturi, a njenom obrazovanju zavide mnogi. Paralelno je diplomirala violinu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i  francuski i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga je magistrirala politologiju, smjer komparativna politika na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Iza toga je 2013. završila i doktorat u znanstvenom polju politologije na Fakultetu političkih znanosti. Što se tiče njenog obrazovanja treba se istaknuti i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova, a za nju se usavršavala na katedri za doktorske studije Sveučilišta Paris – Dauphine.

Svoj početni rad na polju kulture posvetila je najviše francuskoj i hrvatskoj književnosti te povezivanju jedne i druge i stvaranju dobrosusjedskih odnosa između te dvije zemlje. Zbog toga je 2013. dobila odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti od Francuskog veleposlanstva.

Bila je koordinatorica za EU u Ministarstvu kulture RH te članica pregovaračkog tima za pristupanje Republike Hrvatske EU. Prema tome ovo nije njen prvi susret sa ministarstvom kulture jer je od 2006. do 2011. obnašala dužnost pomoćnice ministra i državne tajnice u Ministarstvu kulture RH. Ona je bila zadužena za područje kulture i medija. Sudjelovala je u kreiranju Zakona o HRT-u i Zakona o elektroničkim medijima 2010. Bila je i članica Ravnateljstva Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža do veljače 2012.

Znanstvena je suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose gdje se bavi njoj najdražim područjima kulturnih i medijskih politika. Zbog ovoga se trenutno nalazi na Malti gdje je obnaša dužnost programske ravnateljice 7. Svjetskog summita umjetnosti i kulture koji se održava od 18. do 21. listopada 2016.

Početkom listopada 2016. na simpoziju „Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo“ sa svojim je ostalim kolegama govorila o pitanju kulture u Republici Hrvatskoj. Oštro je kritizirala bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jer se nije slagala sa njegovim ne priznavanjem rada Programskog vijeća HRT-a. Ona sama bila predsjednica Programskog vijeća HRT-a od 2012. do 2015.

Trenutno je također članica Upravnog odbora HAVC-a od 2015. Vezano za nju spominju se i neki skalndali kao što je financiranje „četničkih pamfleta“ i ovršavanje generala Praljaka. Zli jezici tvrde da je ona sve to namjerno napravila te da je protiv branitelja i Domovinskog rata. Od kada je počela lobirati za mjesto ministrice kulture od tada su se u medijima počeli redati članci protiv nje vezano za ta dva slučaja. Obuljen Koržinek je javno objasnila svoje učestvovanje u njima. Naime napisala je priopćenje za javnost u kojem piše:

„Vezano uz film '15 minuta – masakr u Dvoru' HAVC je podrobno izvijestio ministra kulture, a zatim i javnost kako je odobrio sredstva temeljem scenarija koji je bio poslan na natječaj, koji nije sadržavao nikakve sporne elemente. Producent je, bez da je  tražio odobrenje  HAVC-a, jednostrano i, po  mom osobnom uvjerenju, nedopustivo izmijenio odobreni scenarij, film nije poslao na obaveznu kolaudaciju te ga je mimo propisane procedure pustio u distribuciju.Vezano uz navode kako sam kao državna tajnica 'proglasila knjige generala Praljka šundom' zbog čega je on navodno bio ovršen, radi se o još jednoj kleveti, a sami podaci vezano za slučaj su lako provjerljivi. Osobno apsolutno podržavam sve napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i mislim da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć. Potpisala sam mišljenje stručnih službi kako se radi o brošurama, riječ 'šund' se uopće ne spominje niti bih ju ikad koristila, a u daljnjoj proceduri knjige su oslobođene PDV-a i tvrtka generala Praljka nije morala platiti nikakav porez.“

Iako je napisala da joj takve optužbe donose nenadoknadivu štetu ipak se može prestati bojati jer ono za što je radila cijeli život se ostvarilo postala je nova ministrica kulture Republike Hrvatske.