Subota,
19. siječanj 2019.
Književnost

DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE

Gdje je Bob Dylan?

Prošli tjedan u stranim i domaćim medijima je objavljeno da je američki pisac, pjevač i kantautor Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) osvojio Nobelovu nagradu za književnost 2016.

Piše: Matea Mage
Foto: Slobodna Dalmacija

Bob Dylan nagrađen je za ovu prestižnu nagradu zbog uvođenja novog pjesničkog izraza u američku književnost. Time je postao prvi glazbenik na svijetu koji je osvojio Nobelovu nagradu. Njegovi obožavatelji i kolege misle da ju je i prije trebao osvojiti. Njegove kvalitete su prepoznate još davnih 60-ih prošlog stoljeća. „Mislim da je Dylanov najveći uspjeh taj što je naučio glazbenike da pišu tekstove i što je naučio čitav svijet da tekstove sluša.“, izjavio je ukrajinski glazbenik  Svyatoslav Vakarchuk. Već desetljećima utječe na ljude oko sebe svojim pjesmama bez obzira na dob, spol, vjeru i nacionalnost.

Njegove najpoznatije pjesme „Blowin in the Wind“ i „The Times They are A-Changin“ bile su himne američkog antiratnog pokreta i boraca za građanska prava. Imao je velik utjecaj na sve ljude koji su patili zbog rasne diskriminacije ili nečije netolerancije. Njegove pjesme prepune su stihova koje se bore za jednakost ljudi, za prestanak ratovanja, za ljubav kako romantičnu između dvoje ljudi tako i za ljubav u cijelom svijetu. Za primjer vrijedi izdvojiti pjesmu „Masters of War“ čiji tekst ide: „Ti koji gradiš sve bombe, Ti koji se skrivaš iza zidova, Ti koji se skrivaš iza stolova, Ja mogu vidjeti iza tvojih maski.“ Ova pjesma je bila protest protiv Hladnog rata. On je prvi prepoznao kvalitetu tekstova i otvorio vrata glazbenog svijeta mnogim svojim kolegama koji nisu imali atraktivan glas.

No, Dylanovo osvajanje Nobelove nagrade je već stara vijest. Prava vijest, odnosno pitanje je: „Gdje je Bob Dylan da tu nagradu preuzme?“ Dobitnik Nobelove nagrade za književnost dobija medalju, diplomu i novčanu nagradu u iznosu od 927,740 američkih dolara. Tajnica Nobelove akademije Sara Danius već danima pokušava uči u trag Dylanu. Kako piše The Guardian, Danius je poslala mailove i više puta je zvala uske suradnike Dylana vezano za uručivanje nagrade. Međutim izgleda da nitko ne zna gdje je slavni pjevač. No, iz akademije tvrde da su uvjereni da će se on već pojaviti i dobiti svoju zasluženu nagradu. Iako je raspored njegovih turneja ovih dana popunjen iz nekog razloga Dylan ne preuzima svoju nagradu.

Bob Dylan može se smatrati glazbenim kultom ličnosti, ne samo 60-ih godina prošlog stoljeća već svih vremena.