Subota,
19. siječanj 2019.
Književnost

NOVA KNJIGA ZA DJECU

Stephen King pod pseudonimom Beryl Evans napisao svoju prvu knjigu za djecu

Knjiga poznatog američkog pisca horor priča Stephena Kinga, pod nazivom „Charlie the Choo – Choo“ biti će dostupna za sve obožavatelje od 22. studenog 2016.

Piše: Matea Mage
Foto: Entertainment Weekly

Iako svi znaju da je ovo knjigu napisao slavni Stephen King, on ju ne potpisuje već za njenog pisca stavlja pseudonim Beryl Evans. Ovo nije prvi put da King piše pod pseudonimom. Njegovim obožavateljima je itekako poznato ime i prezime Richard Bachman. Iza čijeg imena se kriju književna djela kao što su „Rage“ i „The Running Man“. No, međutim Beryl Evans se odnosi na jednu od njegovih najpoznatijih književnih zbirki „Kula tmine“ (The Dark Tower) koja se sastoji od osam dijelova. Evans, vlak Charlie, mehaničar Bob i još neki likove ove knjige spominju se ili se referiraju točno na treći dio Kingove književene serije, „Kula tmine III: Puste zemlje“. Priča je ovo o životu jednog živog vlaka Charliea iza čijeg se vječitog osmijeha krije nešto tajnovito, pomalo strašljivo. Glavne vrijednosti ove dječje knjige su prijateljstvo i odanost.

Sam Stephen King, imenom i prezimenom je na koricama knjige napisao kratku kritiku u kojoj stoji: „Ako bih ja ikad napisao dječju knjigu, bila bi baš ovakva!“ Na prvi pogled možda malo smiješno da to piše jer svi znaju da se on nalazi iza pseudonima Beryl Evans, ali njegovi kolege i književni kritičari smatraju da je on tom svojom rečenicom želio napomenuti roditelje da mogu dozvoliti djeci da čitaju ovu knjigu te da nije riječ o njegovom tipičnom žanru strave i užasa.

Knjigu izdaje američka izdavačka kuća Simon & Schuster, a ilustracije potpisuje Ned Dameron. Ovo nije prvi put da King pokušava napraviti neko književno djelo za djecu. Njegova knjiga iz 1999. „Djevojka koja je voljela Toma Gordona“ (The Girl Who Loved Tom Gordon) je prilagođena mlađim uzrastima ali zbog raznih sociopsihičkih elemenata ipak bi i dalje trebala imati neku dobnu granicu jer nije baš da je razumljiva dijetetu od osam godina.

Godina koja slijedi bi mogla biti velika uspješnica za Stephena Kinga ako se uzme u obzir i ova knjiga koja bi se mogla dobro rasprodati pošto je ovo prva prava njegova knjiga za djecu. Osim nje 2017. stižu i dva filma napravljena prema Kingovim knjigama. U veljači izlazi film „Kula tmine“ (The Dark Tower), a King je također producent ovog filma. U rujnu 2017. bi se trebao početi prikazivati remake filma „Ono“ koji je također napravljen prema Kingovoj istoimenoj knjizi, a smatra se i jednim od razloga za maniju klaunova koja trenutno vlada Amerikom i Europom.