Ponedjeljak,
21. siječanj 2019.
Glazba

NOVI ALBUM POPULARNE PJEVAČICE

Album "Joanne" popularne pjevačice Lady Gage je američki "number-one" album

Album „Joanne“ je krenuo sa prodajom 21. listopada 2016. i u samo tjedan dana se prodao u 170.000 primjeraka, te je time postao četvrti album Lady Gage sa titulom „number-one“ u SAD-u.

Piše: Matea Mage
Foto: Facebook

Lady Gaga, rođena Stefani Joanne Angelina Germanotta je svoj peti album nazvala po pokojnoj tetki koja je umrla sa samo 19 godina od teške bolesti. Njen otac i dalje pati za svojom prerano preminulom sestrom i zbog toga je ovaj album posvećen i njemu u želji da mu malo olakša patnju. Lady Gaga je do sada izdala tri samostalna albuma: „The Fame“ (2008), „Born this Way“ (2011), „ARTPOP“ (2013) i jedan sa Tonyem Bennettom pod nazivom „Cheek to Cheek“ (2014). Mnogi glazbeni kritičari tvrde da se Lady Gaga sa novim albumom odmakla od dosadašnjih. Prema njima ona je postala ozbiljnija u glazbenom smisluw , manje pop, a više country. Tvrde čak da ovim albumom Gaga želi da je njena publika više vidi kao Stefani Germanottu nego Mother Monster kao što je bio slučaj do sada. Većinu njih podsjeća na popularnog rock pjevača Brucea Springsteena.

Novi album donosi 11 novih pjesam uz dodatak još tri za one koji kupe deluxe izdanje njenog albuma. Pjesma istoimenog naziva kao i album „Joanne“ je doista predivna i tužna, prikazuje bol za tetkom koju nikad nije poznavala i utjehu koju želi pružiti svome ocu zbog njegove patnje za njom. Pjesma „Million reasons“ također odiše ozbiljnošću i zrelošću koju je Gaga dosegla kako glazbeno, tako i privatno. Kada se sluša audio verzija ove pjesme podsjeća malo na fantastičan glas pjevačice Adele. Pjesma „Perfect Illusion“ možda najviše podsjeća na dosadašnju Gagu.

Pjevačica je radeći i stvarajući ovaj album kolaborilala sa raznim umjetnicima iz glazbenog svijeta. Među njima su: pisac pjesama i glazbeni producent Mark Ronson, gitarist i pjevač Josh Homme, engleska spisateljica pjesama i pjevačica Florence Welch, glazbenik i tekstopisac Beck Hansen, glazbeni producent RedOne i australski pjevač i gitarist Kevin Parker.

Za svoj novi album Gaga je zadobila većinom vrlo pohvalne kritike.“Kada stvaraš ekstremnu sliku sebe, predstavljajući sebe u haljini od mesa ili u hobotnica šeširu, možda je ostao samo još najodvažniji make over kada se skinu maske i kada prestaviš samog sebe onakvim kakav u biti jesi. Ispada da je Lady Gaga stara rock 'n' roll zabavljačica iz dubine duše.“, napisao je u komentaru na album The Telegraph. Lady Gaga je poručila svojim obožavateljima nakon što se potrudila da album bude dostupan na internetskim streaming stranicama Spotify i Apple Music: „Samo želim da moja glazba bude dostupna svukuda za svakoga. Tako da je što više ljudi može čuti. To se čini najpravednije prema fanovima. Oni su meni dali jako puno pa i ja želim vratiti njima što više ako mogu.“

Iako je prošlo dvije godine od zadnjeg Gaginog izdavanja albuma, ona za to vrijeme nije mirovala. Postala je slavna u glumačkom svijetu sa svojom ulogom grofice Elizabethe u seriji „Američka horor priča: Hotel“ (American Horror Story: Hotel). Za tu je ulogu osvojila i nagradu Zlatni Globus za najbolju glumicu televizijskih serija 2016. Nedavno je glumila u šestoj sezoni ove serije, ali u samo tri epizode. Njena pjesma „Till It Happens To You“ koja je posvećena svim mladim žrtavama zlostavljana bila je nominirana za nagradu Oscar u katogoriji za najbolju pjesmu u filmu. Pjevala je nacionalnu himnu na američkom sportskom događaju „Super Bowel“ u veljači 2016. Koliko se dobro snašla u glumačkom svijetu pokazuje i to da će uskoro glumiti u remakeu poznatog filma „A Star is Born“.

Ovaj album je oduševljenje za sve njene obožavatelje, ali i neka vrsta prihvaćanja zrelosti nje same. Album ju je zbližio sa ocem. Njime je pokazala kako može biti ozbiljna i koliko se jako izgradila kao glazbenica. Pokazala je i da joj nisu potrebne lude odjevne kombinacije, tulumi do zore, šokantne izjave da bude mega popularna, već to sve može istvariti isključivo sa kvalitetnom glazbom koju je uz pomoć svojih kolaboratora samostalno stvorila.