Subota,
19. siječanj 2019.
Književnost

SAJAM KNJIGA

Ovogodišnji međunarodni sajam knjiga Interliber okuplja više od 300 izlagača

Od 8. do 13. studenog održati će se 39 izdanje Interlibera u Paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajama, a po prvi puta u povijesti će ugostiti izlagače iz Narodne Republike Kine.

Piše: M.M.
Foto: RTL

Središnje zagrebačko književno događanje, međunarodni sajam knjiga Interliber, hrvatski nakladnici i ove godine dočekuju s bogatom ponudom beletrističkih i publicističkih naslova domaće i prijevodne literature, najavljujući još jednu književnu jesen koja će u središte fokusa glavnoga grada na pet intenzivnih dana staviti knjigu i čitanje.

Nakladnička kuća Fraktura nudi vrhunsku publicistiku

"Kao i svake godine, nakladnička kuća Fraktura posjetitelje Interlibera očekuje na svom uobičajenom štandu 9b u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma. Za ljubitelje najbolje literature pripremili smo obilje zanimljivih novih beletrističkih i publicistička izdanja uglednih domaćih i stranih autora", kazao je Hini glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Od novih izdanja domaćih autora Serdarević posebno ističe roman Slavenke Drakulić "Mileva Einstein: teorija tuge", "nakon knjiga o Fridi Kahlo i Dori Maar, treći autoričin roman o kreativnim ženama koje su živjele u sjeni svog partnera", te novi roman Miljenka Jergovića "Wilimowski", o umirovljenom krakovskom profesoru koji u osvit Drugoga svjetskog rata s bolesnim sinom mir pokušava pronaći u zaleđu Crikvenice.

Od beletrističkih naslova stranih autora, Serdarević kao nezaobilazne najavljuje novi roman "jednog od najboljih pripovjedača današnjice" Amosa Oza "Juda", "u kojem povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe"; prvi roman nobelovca Patricka Modianoa "Trg zvijezde"; novi hit-roman "La Templanza – vinograd života" španjolske književne zvijezde Maríje Duenas, te "očaravajući" roman "Leonora" legendarne meksičke književnice Elene Poniatowske, "koji pripovijeda uzbudljivu životnu priču nadrealističke slikarice Leonore Carrington".

"Posebno zanimanje zasigurno će pobuditi knjiga 'Moj život', diplomata i političara Vladimira Velebita, čije je autobiografske zapise dvanaest godina nakon njegove smrti za objavljivanje priredio Tvrtko Jakovina. Za ljubitelje publicistike pripremili smo i 'Radikalnost ljubavi', knjigu Srećka Horvata koja pruža duboku refleksiju o reakcionarnoj i revolucionarnoj politici ljubavi, a onima koji rado slijede životne savjete popularnog argentinskog psihologa Jorgea Bucaya, odgovor na pitanje kako biti sretan ponudit će njegov novi naslov 'Put sreće'", kazao je.

Kišević i Janeš na Interliberu će, u četvrtak i petak 10. i 11. studenoga, potpisivati knjige i družiti se s čitateljima, a u subotu 12. studenoga, Fraktura će na svojemu štandu ugostiti i Slavenku Drakulić.

Nakladnik VBZ predstavit će atraktivnu književnost za sve uzraste

Nakladnik VBZ na Interliberu tradicionalno predstavlja dvadesetak novih naslova vodećih svjetskih i domaćih autora a ove godine, prema riječima glavnog urednika Drage Glamuzine, na svojem štandu u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma taj će izdavač ponuditi ponešto za sve uzraste.

Među njima je i novi roman Aleksandra Hemona "Kako su nastali Ratovi zombija", najavljen kao crnohumoran i do besvijesti zabavan i duhovit, a opet roman koji dira u neke najneuralgičnije točke našeg vremena. Glamuzina je posebno je izdvojio i novu knjigu nagrađivanoga pisca Bekima Sejranovića "Skitam i čitam".

Od noviteta domaćih autora, VBZ najavljuje novi roman dugogodišnjeg urednika i kolumnista Večernjeg lista Gorana Gerovca "Sjever je mjesto tame", "opsežnu i kompleksnu postapokaliptičnu priču o svakodnevici čovjeka kojem se doslovno raspao cijeli svijet"; te roman "4 brave" Željke Horvat Čeč, koja iz infatilne perspektive govori o traumatičnom odrastanju u Međimurju, a u VBZ-u vjeruju da će sigurno jako zainteresirati hrvatske kritičare i čitatelje.

Od svjetskih hitova u VBZ-u izdvajaju "Špijunku" Paola Coelha, u kojoj "autor koji je dosad prodao više od 195 milijuna svojih knjiga u 160 zemalja oživljava misteriozan život Mate Hari, najpoželjnije žene svoga doba".

Tu je i posebno 'young adult' izdanje "Da Vincijev kod za nove generacije" Dana Browna, posebno prilagođeno novim generacijama i osvježeno novim vizualnim rješenjima; roman "Triput u zoru" jednog od najcjenjenijih i najčitanijih suvremenih europskih autora Alessandra Baricca, te "Opustjeli raj" Ane Maríje Matute, "posljednji za života i prvi na hrvatskom objavljen roman zasigurno najveće španjolske književnice našeg vremena". VBZ predstavlja i prijevod knjige "Kći istoka" španjolske spisateljice Clare Usón o samoubojstvu Ane Mladić, kćeri zloglasnoga generala.

Naklada Ljevak najavila niz naslova nagrađivane europske proze

I ove godine, Naklada Ljevak najavljuje za Interliber nove knjige istaknutih domaćih autora te prijevode niza zanimljivih naslova nagrađivanih europskih književnika, s nekima od kojih će se hrvatski čitatelji imati priliku prvi put upoznati, ali i nekoliko važnih publicističkih projekata domaćih i stranih autora.

Među njima se, po riječima urednika Kristijana Vujičića, posebno ističe nova knjiga Noama Chomskog "Tko vlada svijetom?", u kojoj vodeći svjetski intelektualac nudi duboku analizu slabljenja američke moći i hegemonije, odnosno razvoja američke politike nakon 11. rujna 2001., kao i opasnosti pretpostavljanja moći demokraciji i ljudskim pravima.

Od publicistike izdvojio je još i prvu knjigu mladog etnologa Duška Petrovića "Izbjeglištvo u suvremenom svijetu", te teorijske knjige "Poetika oblika" Andrijane Kos Lajtman i "Peter Esterhazy: Uvod u postmodernizam" Tine Varge Oswald.

"Također, predstavit ćemo hvaljeni nagrađivani roman 'Otelo: Arap iz Vlore' jednoga od najznačajnijih albanskih autora Bena Blushija, jedno od najljepših i najprofinjenijih djela albanske književnosti", napomenuo je Vujičić.

Za sve ljubitelje krimića, najavio je roman švedske spisateljice Ase Larsson "Prolivena krv", nastavak napetog krimića "Sunčeva oluja".

Na Ljevakovu interliberskom štandu naći će se zanimljivih novih naslova i za najmlađe čitatelje, među kojima je Vujičić izdvojio novi roman Želimira Hercigonje "Tajni leksikon 2", nastavak istoimenog hita, novu knjigu Jadranke Klepac "Spomenar", novo izdanje duhovitog romana Mladena Kopjara "Čokoladne godine", te prvu slikovnicu s proširenom stvarnošću "Mačak Sivko" Jagode Milolože.

Nakladnik OceanMore pohvalio se sa osam novih naslova

Mali zagrebački nakladnik OceanMore za Interliber najavljuje osam novih naslova, među kojima se posebno ističe novi roman jednog od najhvaljenijih spisatelja mlađe generacije Kristiana Novaka, "Ciganin, ali najljepši".

"Jedan od najiščekivanijih romana sezone uređuje Kruno Lokotar, a pisac će se za vrijeme Interlibera na štandu OceanMora družiti s posjetiteljima i potpisivati svoj novi roman", najavio je urednik Neven Vulić.

Od naslova koje taj nakladnik planira prvi puta predstaviti hrvatskim čitateljima na Interliberu, izdvojio je i roman "Virginie Despentes: Vernon Suboteks I" poznate francuske književnice i kulturne kritičarke Virginie Despentes.

"Riječ je o prvom dijelu njezine izuzetno uspješne trilogije o propalom DJ-u Vernonu Suboteksu. Roman, objavljen u prijevodu Ite Kovač, osvojio je čak četiri književne nagrade i zasjeo na vrhove top-lista najprodavanijih naslova, kao i njegov nastavak", pojasnio je.

Vulić izdvaja i dugoočekivani treći nastavak heksaloga "Moja borba" Norvežanina Karla Ovea Knausgaarda u prijevodu Anje Majnarić, te prvijenac Laszla Krasznahorkaija, roman "Sotonski tango", kojeg je prevela Lea Kovacs, "koji je u Mađarskoj objavljen 1985. godine, i koji je obilježio početak stvaranja majstorskog opusa pisca koji je do danas stekao svjetsku popularnost".

Jedino djelo nobelovke Alice Munro koje bi se moglo smatrati i romanom, zbirka usko povezanih priča naslova "Životi djevojaka i žena" bit će peto objavljeno djelo te značajne kanadske spisateljice, u prijevodu nagrađene Maje Šoljan, također za Interliber.