Subota,
19. siječanj 2019.
Književnost

KNJIŽEVNA NAGRADA

Najbolji hrvatski roman je "Doba mjedi"pisca Slobodana Šnajdera

Sinoć je u Zagrebu u Velvet Cafeu održana deveta dodjela književne nagrade [email protected] za najbolji hrvatski roman. Novčanu nagradu od 50.000 kuna osvojio je Slobodan Šnajder sa svojim romanom „Doba mjedi“.

Piše: Matea Mage
Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Od 56 prijavljenih naslova stručni žiri Tportala odabrao je petoricu kandidata koji su ušli u uži krug i prisustovali sinoćnoj dodjeli. U stručnom žiriju sjedili su: spisateljica i književna kritičarka Katarina Luketić, redatelj Ivica Buljan, prevoditeljica Ursula Burger, pisci i kritičari Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić. Oni su odlučili da baš hrvatski pisac Slobodan Šnajder ponese ovu hvale vrijednu nagradu. Osim novčane nagrade on je dobio i skulpturu tipkovnice. Utješna nagrada za četvoricu ostalih kandidata je bio Lenovo tablet.

Pobjednik Šnajder je zahvalio na nagradi, a tportalu na tome što dodjeluje nagradu, poručivši kako mu je iznimno drago što je baš njegovo roman ovogodišnji laureat. „Goethe je rekao kako uz neke uvjete nije ništa teže podnijeti nego nekoliko dobrih dana. A ja ovih nekoliko dobrih dana jako dobro podnosim“, izjavio je Šnajder za Tportal.

Slobodan Šnajder diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je suosnivač i dugogodišnji urednik kazališnog časopisa Prolog. Novele, eseje i kazališne komade objavljuje od 1966. Od siječnja 1994. do danas kolumnist je riječkog Novog lista. Od 2001. do 2004.  bio je ravnatelj ZKM-a. Čest je suradnik 3-eg programa Hrvatskog radija. Svoj prvi roman „Morendo“ objavio je 2012.

Nagrađeni roman „Doba mjedi“ za teme ima brak, generacijske razlike, ideološke ekstreme i drugi svjetski rat. On je ratno-ljubavna priča čija radnja počinje u Njemačkoj u 18. stoljeću, u vrijeme velike gladi i iseljavanja, a završava u Jugoslaviji 1945. Protjerivanjem Nijemaca i etničkim čišćenjem.

Ostali natjecatelji i njihovi romani

Hrvatski književnik Zoran Ferić natjecao se sa romanom „Na osami blizu mora“ koji opisuje muško-ženske peripetije i groteskne situacije na otoku Rabu, ali i u nekim drugim europskim gradovima. Bosanskohercegovački i hrvatski pisac Bekim Serjanović natjecao se sa romanom „Tvoj sin Huckleberry Finn“ koji govori o odnosu oca i sina, plovidbi rijekom i ovisnosti o drogama. Ujedno je i posveta piscu Marku Twainu. Hrvatski pisac, novinar i scenarist Robert Perišić natjecao se sa romanom „Područje bez signala“ koji govori o borbi za opstanak i uspoređuje globalno i lokalno na komičan i potresan način istovremeno. Hrvatski pisac i profesor Nebojša Lujanović natjecao se sa romanom „Oblak boje kože“ koji govori o ubojstvu, rasizmu, romskoj kulturi i krivnji.