Nedjelja,
26. svibanj 2019.
Film

USKORO U KINIMA

Novi srpski film okupio kvalitetnu glumačku ekipu

Novi srpski film „Jesen samuraja“ u hrvatskim kinima će se početi prikazivati 24. studenog 2016. Većina kritičara ga je već pogledala i ponajviše hvale kvalitetnu glumačku ekipu.

Piše: Matea Mage
Foto: Cinestar

Redatelj ove melodramatične komedije je Danilo Bećković, hrvatskoj publici najpoznatiji po humorističnom serijalu „Andrija i Anđelka“ koji se redovito prikazuje na hrvatskoj RTL televiziji. Radnja ovog filma je novost za kinematografiju prostora bivše Jugoslavije. U središte radnje film postavlja karatistu Vladicu (Petar Strugar) koji se zbog prekomjerne ljubavi prema noćnom životu mora odreći svoje sportske karijere i vratiti u rodni grad. Na jednom treningu karatea upoznaje ljubav svog života Snežanu (Hristina Popović) i njenog sina Vukašina (Petar Novićević). Snežana uspješno odvarti Vladicu od njegovih noćnih izlazaka i on odlučuje posvetiti cijeloga sebe stvaranju obitelji sa njom i njenim sinom. No, jedino što on zna raditi je baviti se karateom i u pokušavanju stvaranja zarade od njegovog talenta počinje upadati u razne komične probleme.

Glumačka ekipa ovog filma je slavna i u Hrvatskoj. Hristina Popović je poznata po ulozi u filmu Parada i u seriji „Vratiće se rode“ koja se prikazivala na hrvatskoj televiziji. Legenda srpskog glumišta Nikola Kojo koji u filmu glumi trenera karatea Miloja je poznat hrvatskoj publici po ulozi u filmu „Parada“ u kojem mu je kolega bio hrvatski glumac Goran Navojec. Andriju Miloševića nema tko ne zna iz popularnog serijala „Andrija i Anđelka“. Hrvatskoj publici poznat je i Sergej Trifunović koji je više puta održao glazbeni koncert u Zagrebu sa svojim bendom  Užička Republika. Glavni junak ovog filma Petar Strugar poznat je po ulozi u filmu i serijalu „Montevideo Bog te video“. Od ostalih glumaca tu su još: Vesna Trivolić, Katarina Žutić, Miodrag Miki Krstović.

Danilo Bećković ovim filmom je želio odati hommage svojim omiljenim borilačkim filmovima kao što je „Karate Kid“. Kaskaderi u ovom filmu koji su odradili borilačke scene su radili na filmovima kao što su „Svjetski rat Z“, „Plačenici“, „Troja“. Također je želio odati i hommage 80-im godinama prošloga stoljeća što se najbolje vidi iz filmske glazbe.

Film također ima neke poveznice sa prethodnim srpskim filmovima. To je nešto što srpski redatelji učestalo rade bilo nekim citatom, likom ili događajem. Nikola Kojo podsjeća na svoju ulogu iz Parade gdje je također trener karatea. Sergej Trifunović u ovom filmu glumi suprotan lik od onoga koji je glumio u slavnoj srpskoj komediji „Kad porastem biću Knegur“. Sada je on onaj koji sjedi u kafiću, nervozan dok ga neki mladić gnjavi za novce, kao što je on gnjavio Nebojšu Glogavca u spomenutom filmu.