Ponedjeljak,
17. prosinac 2018.
Kazalište

NOĆ KAZALIŠTA

Dva otoka debitanti ovogodišnje manifestacije

Pod sloganom "Kraljevstvo za kulturu" ovogodišnja Noć kazališta okupit će u subotu 19. studenoga čak 86 institucija u 46 mjesta diljem Hrvatske, a ljubitelji kazališne umjetnosti u osmom izdanju te jedinstvene kulturne manifestacije moći će pogledati rekordnih 145 predstava, od čega čak četiri svečane premijere

Piše: Hina/M. Đ.
Foto: Facebook

Kulturna manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve zainteresirane kazališne institucije u Hrvatskoj u jedinstvenom godišnjem događanju posvećenom približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi, Noć kazališta ove se godine održava na 77 lokacija u 46 hrvatskih gradova i mjesta, a donosi rekordnih 145 predstava te 50-ak popratnih programa.

Toga dana preko osamdeset kulturnih i kazališnih institucija darovat će izvedbe te otvoriti svoja vrata publici kako bi, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbili vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

Kao i svake godine, i ove su se inicijativi priključile druge europske zemlje pa će tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još šest zemalja – Austriji, Bosni i Hervegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Iako zamišljena kao jednodnevna manifestacija, Noć kazališta već se proteklih godina "produžila" na dan prije i noć poslije. Tako i ove godine u nekim gradovima program počinje dan ranije. Prvi kreću Gradsko kazalište lutaka Rijeka i zagrebačko Kazalište Mala scena s programom za najmlađe, dok program u nedjelju zatvaraju riječki Kulturni centar Kalvarija i Vinyl bar u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. Vinyl bar tom će prilikom otvoriti svoju novu kazališnu scenu, premijerom predstave "Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir" Teatra Erato. 

"Predstava je fantastično prilagođena prostoru i odlično komunicira s glazbenim svijetom, a time što će postaviti kazalište u prostor koji pripada glazbenim vodama, donijet će kazalištu neku novu publiku", poručila je redateljica Nora Krstulović, napomenuvši kako je to tek prvi repertoarni naslov u Vinylu, kojim počinje redoviti kazališni program toga kluba.

Bogat program diljem Lijepe naše za njegovanje i širenje publike

Riječka će publika moći pogledati operu "Werter" u HNK-u Ivana pl. Zajca Rijeka te sudjelovati u programu obilaska kazališta "Vaše kazalište vama", dok Kulturni centar Kalvarija najavljuje inovativni program "Omnibus skeptakl u 3 čina Devet/tri" u kojemu sudjeluje devet redatelja te 24 glumaca odabranih javnim glasovanjem. Po istome je ključu određeno kod kojeg redatelja igra koji glumac, mjesto igranja, broj glumaca itd.

U osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića Noć kazališta bit će u znaku 40. obljetnice umjetničkog rada glumice Zvjezdane Bučanin, a najavljen je i bogat popratni program. Brojna događanja najavljuju i iz HNK-a Osijek, koje uz humanitarni koncert "CroMSIC daje osmijeh djeci" i stand up comedy show svojoj publici nudi i obilazak kazališta, gledanje dokumentarnog filma, izložbu, promociju fotomonografije, pa čak i degustaciju vina.

Ove godine u Noći kazališta sudjeluju dva otoka. Šolta gdje će se odigrati dvije predstave te biti postavljena izložba te po prvi put otok Vis gdje će Umjetnička organizacija BESA odigrati predstavu "Presuda – Tiha likvidacija".

Misija je Noći kazališta promicanje profesionalnog i amaterskog kazališnog stvaralaštva otvaranjem suradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje kazališnih mreža koje su dostupne svim djelatnicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće kazališne publike, ali i stvaranje nove.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.