Nedjelja,
26. svibanj 2019.
Film

FILMSKI DOGAĐAJ

Završen Zagreb Film Festival

Od 12. do 20. studenog održavao se 14. Zagreb Film Festival u već tradicionalnim prostorima kao što su Kino Europa i Kino Tuškanac.

Piše: Matea Mage
Foto: Facebook

Ovogodišnji devetodnevni program festivala je doista bio šarolik sa više od 100 prikazanih filmova. Natjecateljski dio festivala se sastojao od pet programa. Popratnio dio je donio sa sobom još devet programa. Zaseban program Industrija se sastojao od 14 kvalitetnih radionica, prezentacija, razgovora za sve filmaše. Ovogodišnji festival je obilježen rekordnim brojem autorica, domaćih naslova i trilera u glavnom natjecateljskom programu.

Što se tiče ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala posebno treba izdvojiti hrvatsku redateljicu Hanu Jušić sa njenim debitantskim dugometražnim filmom „Ne gledaj mi u pijat“ jer je ona pravi ponos hrvatske kinematografije. Na festival je moglo bi se reći, stigla sa osvojenom nagradom FEDEORA-e za najbolji europski film na 73. Venecijanskom filmskom festivalu. Iako na ovom festivalu nije osvojila neku od prestižnih nagrada, dopalo ju je Posebno priznanje u kategoriji najboljeg dugometražnog filma. Film „Ne gledaj mi u pijat“ prikazuje jednu tipčnu dalmatinsku obitelj i kćer koja joj je odlučila prkositi. Treba također spomenuti i domaće filmske kooprodukcije gdje se ove godine posebno istaknuo aktualni gruzijski kandidat za Oscara. Film „Kuća drugih“ je napravljen u suradnji Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske. Najveća novost ovogodišnjeg festivala je nova nagrada „Zlatni bicikl“ koja se dodjeluje najboljem filmu iz inače Popratnog programa „Ponovno s nama“.

Natjecateljski program sastojao se od: Glavni program: dugometražni igrani filmovi, Glavni program: kratkometražni igrani filmovi, Glavni program: kockice, PLUS, Ponovno s nama. Za nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film natjecalo se 14 filmova. Nagradu je osvojio egipatski redatelj Mohamed Diab za film Sukob koji govori o nemirima i demonstracijama u Kairu u ljeto 2013. Za nagradu Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film natjecalo se deset filmova. Nagradu je osvojio britanski redatelj Toby Fell – Holden za film „Balkon“ koji govori o odnosu dviju djevojaka koje su jako različite a jedna od njih nosi hidžab. Za nagradu programa Kockice natjecalo se 12 filmova, a nagradu je osvojio redatelj Saša Ban za film „Mliječni zub“ koji govori o smrti, opraštanju kćeri od oca. Za nagradu programa PLUS natjecalo se pet filmova, a nagradu je odnio austrijski rdatelj Stephen Richter za film „Jedan od nas“ koji govori o odrastanju dvojice mladića. Za novu nagradu Zlatni bicikl iz programa „Ponovno s nama“ natjecalo se sedam filmova, a nagradu je osvojio rumunjski redatelj Cristi Puiu za film „Sieranevada“ koji govori o obiteljskim problemima. HT nagradu publike osvojio je izraelsko-francuski film „Dva svijeta“ koji govori o tri djevojke cimerice koje žive u Tel Avivu i bore se za svoja prava. Nagradu je dobila izraelska redateljica Maysaloun Hamoud.

Popratni je program također donio sa sobom bogat sadržaj. Brojio je devet programa: Velikih 5, Bibijada by RBA, Dan LUX filma, Moj prvi film: Irska, Čemu smo se smijali u socijalizmu: Komedije istoka Europe, Retrospektiva: Andreas Dresen, Mockumentarci, Posebne projekcije i Festivali pod reflektorom. U sklopu Popratnog programa prikazno je 50 filmova. Filmske radionice, prezentacije, razgovori od kojih se sastojao zasebni program Industrija su: Radionica: Moj prvi scenarij, 25 godina potprograma MEDIA, Okrugli stol: Rast trenda writers' room u našoj regiji, Nova teška artiljerija u TV svijetu: Razgovor s HBO Adria, Masterclass: Tony Grisoni, Masterclass: Pripovijedanje u videoigrama, Masterclass: Fred Breinersdorfer, Goethe - institut predstavlja: Andreas Dresen, BIBIJADA by RBA – 10 godina s vama na Zagreb Film Festivalu, Kino Mediteran predstavlja, Dodjela nagrade Albert Kapović, Festivali pod reflektorom, Sarajevska filmska akademija -. program Film.factory, Industrija Mladost!.