Srijeda,
19. prosinac 2018.
In medias res

VELIKO IZNENAĐENJE

MOST je u samo godinu dana postao nezaobilazan faktor na političkoj sceni

Analizirali smo put koji je prošla ekipa Bože Petrova od male stranke iz Metkovića do treće političke snage u zemlji

Piše: Miro Markovinović
Foto: FAH

Mnogi su se prije 3 godine iznenadili kada je malo poznati psihijatar srušio dugogodišnjeg vladara Metkovića Stipu Gabrića Jambu i zasjeo u gradonačelničku fotelju. Međutim, to je bio tek početak nevjerojatne političke priče, nikada viđene na ovim prostorima. Petrov je malo pomalo okupljao nezavisne kandidate i liste u Dalmaciji, a kasnije i šire.

Veliki šok u jesen 2015.

U rano ljeto 2015. Božo Petrov već je okupio nekolicinu uspješnih gradonačelnika i načelnika u platformi MOST i očekivao se njihov ulazak u Sabor u 9. i 10. izbornoj jedinici. Ponavljanje rezultata Ivana Grubišića iz 2011. mnogi su smatrali da je limiti za mladu stranku. Nesposobna ekipa Zorana Milanovića i oštra retorika HDZ-a počeli su jako tjerati vodu na mlin družine iz Metkovića. Drago Prgomet, Ivan Lovrinović dali su novi impuls predizbornoj kampanji te uz odličan PR završili su na 19 mandata.

Mučni pregovori o sastavljanju Vlade sa SDP-om i HDZ-om urodili su plodom zadnjeg dana konzultacija i Tihomir Orešković postao je prvi nestranački premijer.

Borba za nacionalne interese i rušenje Karamarka

Predsjednik HDZ-a mislio je da će stabilno vladati i postupno srušiti MOST, ali nije mogao više pogriješiti u svojoj procjeni. Petrov i njegovi suradnici dobili su najvažnija ministarstva i čvrsto branili svoje principe. Vlaho Orepić nije dopustio HDZ-u kadroviranja u policiji, a Miro Bulj oštro je prozivao Karamarka za sukob interesa u slučaju INA. HDZ-u nije pomogao niti Milan Bandić u neuspjelom pokušaju preslagivanja. Relković je pametno savjetovao Petrovu da sruši Vladu i ide na nove izbore, što se naposljetku dogodilo.

Ponovljeni uspjeh i rušenje Milanovića

Milan Bandić tvrdio je u dane prije pada Vlade da nitko nije napustio vlast. MOST je prva stranka koja je odlučila izaći na prijevremene izbore. Za takvu odluku trebalo je imati puno hrabrosti i samopouzdanja. Zoran Milanović računao je da će se prošetati do izborne pobjede i novog premijerskog mandata, no kao i Karamarko nije mogao više pogriješiti. Ne prinicipjelna koalicija s HSS-om i skretanje udesno koštalo ga je izbornog poraza. MOST je osvojio 13 mandata, jedan više nego što su imali u trenutku raspuštanja Sabora. Pregovori s HDZ-om o formiranju vlasti urodili su plodom, no MOST će ponovno paziti da se ''stariji brat'' ne zaigra i spremno će ih uhvatiti s prstima u pekmezu.

Novi test na lokalnim izborima

MOST će imati novi veliki test na lokalnim izborima u svibnju 2017. gdje će morati obraniti svoja dalmatinska uporišta, ali i pokušati osvojiti što više općina i gradova. Možda najvažniji zadatak im je rušenje Milana Bandića, što je Petrov obećao u prije nekoliko mjeseci, poručujući mu da se mora povući iz politike. Vlaho Orepić i njegov tim u MUP-u sigurno će provesti temeljitu istragu te nije nemoguće da Bandić umjesto u izbornoj kampanji završi iza rešetaka.

Promjene političkih trendova u Europi također idu na ruku MOST-u te bi njihov rejting mogao narasti blizu 15 posto, što je uz SDP i HDZ uspjelo samo ORaH-u.