Ponedjeljak,
17. lipanj 2019.
In medias res

POLITIČKA ANALIZA

Plenković može mirno spavati s ovakvom oporbom

Analizirali smo što nas čeka na političkoj sceni u 2017. godini

Piše: Miro Markovinović
Foto: jutarnji.hr

Protekla godina bila je politički najzanimljivija još do kraja Domovinskog rata. Godina u kojoj su se promijenila čak 3 premijera, a održani su prijevremeni izbori. Lideri HDZ-a i SDP-a morali su zbog političkih neuspjeha završiti karijere.

HDZ dugo nije bio ovako jak

U Novu godinu HDZ ulazi sa snažnim vjetrom u leđa te najvišom potporom još od vremena Ive Sanadera. Plenković je u samo nekoliko mjeseci uspio popraviti sve što je Karamarko uništio. Normalizirani su odnosi s nacionalnim manjinama, kulturnim i medijskim djelatnicima, ekstremna desnica vraćena je na političku marginu. Najvažniji korak je bio povratak prema saveznicima iz Washingtona i Bruxellesa nakon Karamarkovog skretanja prema Rusiji.

Plenković i ministar Marić odradili su iznimno važnu poreznu reformu, kojom je rasterećen veliki broj poduzetnika i građana. U ovoj godini sredit će se stanje u nogometu jer Zdravko Mamić više nije poželjan u strukturama HDZ-a. Time je Plenković osigurao podršku birača u Dalmaciji, ogorčenih ponašanjem maksimirskog šerifa. HDZ-u će potpora dodatno rasti, ako nastavi s reformama i ne napravi neku veliku korupcijsku aferu.

SDP se ne bavi ničime

Najveća oporbena stranka ulazi u 2017. ulazi potpuno obezglavljena i kadrovski devastirana. Nakon Milanovićevog odlaska na površinu su izbili svi nedostaci, koje je šef SDP-a  uspijevao prikriti svojom karizmom i vođenjem stranke čvrstom rukom. Socijaldemokrati imaju izrazito zastarjeli pogled prema modernoj ekonomiji i društvu. Priče o radništvu, sindikatima i Titu više nikoga ne zanimaju. Moderna ekonomija u kojoj je radnik ujedno i mali poduzetnik ekipi s Iblerovog trga potpuno je strana.

Davor Bernardić je svojim dolaskom na čelo stranke stvari dodatno pogoršao. Političar bez karizme, stava, okusa i mirisa, izrastao iz Bandićeve ekipe nije dorastao težini situacije. SDP-ovci su umjesto pripreme za lokalne izbore, krenuli s međusobnim obračunima. Tako je osnovan sindikat zaposlenika stranke, što je nezabilježen slučaj u hrvatskoj politici. Sve to doprinijelo je da stranka postaje predmet opće sprdnje i poruge dok iz mjeseca u mjesec gubi podršku birača.

Što mogu ostali?

Sudbina ostalih najviše će ovisiti o rezultatima lokalnih izbora. MOST će pokušati zadržati svoje utvrde u Dalmaciji, ali i osvojiti nove sredine te se potvrditi kao treća stranka u državi. Puno će ovisiti o rezultatima njihovih ministara koji za sada nisu dobri. Ekipa Bože Petrova mora se preoblikovati iz pokreta u stranku te stvoriti infrastrukturu i privući kvalitetan kadar. Težak, no ne i nemoguć zadatak.

Lokalni izbori mogli bi označiti ponovni uzlet HNS-a. Stranka koja nema bazi i širinu, ali ima odlične pojedince i kvalitetan PR mogla bi biti hit lokalnih izbora. Anka Mrak Taritaš, Pero Lučin, Ivica Vrkić i ostali mogli bi ostaviti odlične rezultate. Bernardićevi ljudi potpuno griješe jer podcjenjuju HNS. Zoran Milanović održavao je dobre odnose s narodnjacima, svjestan njihove kvalitete, unatoč mišljenju mnogih da je to nepotrebno.

Lokalni izbori značit će prekretnicu za HSS. Nakon godina sukoba i devastacije stranke, neuspjeh u sredinama gdje vladaju, mogao bi značiti konačan kraj te stranke. Izbori u svibnju mogli bi označiti politički kraj dugovječnog Milana Bandića i njegove družine te uspon nekih novih lica.