Petak,
03. srpanj 2020.
In medias res

LOŠA PERSPEKTIVA

SDP propada zajedno s Bandićem

Analizirali smo situaciju u najvećoj oporbenoj stranci koja se čini vrlo lošom

Piše: Miro Markovinović
Foto: FAH

Ostvaruju se predviđanja većine analitičara što će se događati sa SDP-om nakon izbora Davora Bernardića za predsjednika stranke. U samo nekoliko mjeseci stranka je zabilježila dramatičan pad rejtinga s tendencijom daljnjeg urušavanja

SDP se vraća socijalizmu

Bernardić je u kampanji najavljivao povratak radništvu i sindikatima, iako ono više ne postoji, a javni sektor se smanjuje. Predsjednik SDP-a je po svom političkom habitusu kršćanski socijalist (svjetonazorski desno, ekonomski ultra lijevo). To bi vrlo dobro prošlo u HDZ-u, no SDP-ovi birači su većinom visokoobrazovani i rade u privatnom sektori, ne prihvaćaju takvu politiku. Nedostatak karizme i izbjegavanje donošenja odluka također je doprinijelo urušavanju rejtinga SDP-a.

Mrak Taritaš ne pristaje na partijsko kadroviranje

Situacija u Zagrebu gdje najveći dio stranke podržava Bandića, manji dio Švaljek, a HNS-ovu kandidatkinju samo rijetki, govori najbolje o stanju među socijaldemokratima. Najveća Bandićeva konkurentica ne pristaje na partijsko kadroviranje u gradskoj upravi i Holdingu jer je takav način rada doveo Zagreb u velike probleme.

Veliki gubitak članstva i negativna selekcija učinili su svoje, a povratak starih, isluženih komunjara samo će ubrzati pad. Naime, već 2020. godine u metropoli će živjeti 40 posto visokoobrazovanih, a privatni sektor će dodatno ojačati. Dolazak velikih stranih kompanija i rast gospodarstva dovest će do rasta liberalne opcije. HNS-ovci su ovako samouvjereni jer znaju da dolaze desetljeća vlasti liberalne ljevice u Zagrebu, kao što je to u većini europskih metropola.

SDP odlazi zajedno s Bandićem

Ovo su zadnji izbori na kojima kandidati poput Bandića imaju šanse jer njegovo biračko tijelo čine većinom ljudi s društvene margine i interesna skupina na gradskom proračunu. Siromašnima i slabije obrazovanima će život u glavnom gradu biti sve skuplji i teže podnošljiv uslijed čega će se dobar dio njih odlučiti na selidbu u manja mjesta ili inozemstvo.

Interesne skupine koje su činile veliki dio Bandićevih birača sve se više raspadaju zbog pomanjkanja novca, smanjenja korupcije, te kontrole javnosti i medija. Svjestan je toga i dugogodišnji Bandićev suradnik Pavle Kalinić koji je najavio da su ovo zadnji izbori na kojima će se natjecati.

SDP je upropastio Zagreb zajedno s Bandićem, a suradnja nikada nije prestala. Upućeni kažu da je gradonačelnik 90 posto malverzacija napravio kao član SDP-a, a stranka je cijelo vrijeme podržavala njegovu štetnu politiku, koja sada svima dolazi na naplatu. Zagrebački SDP-ovci prešutnom podrškom Bandiću će u sljedećih nekoliko godina otići na političku marginu zajedno sa svojim bivšim i sadašnjim šefom.