Utorak,
19. siječanj 2021.
Vremeplov

6. TRAVNJA 1887.

Umro Ivan Nikolajevič Kramskoj

Na današnji dan 1887., u Sankt-Peterburgu, umro je jedan od najpoznatijih ruskih slikara realizma, Ivan Nikolajevič Kramskoj, najpoznatiji po seriji portreta svojih velikih suvremenika, poput Tolstoja

Piše: M.Parać
Foto: wikimedia

Kramskoj je rođen u gradiću pored Voronježa, 8. lipnja 1837., u siromašnoj, skromnoj i mnogobrojnoj obitelji koja se jako mučila s preživljavanjem, no ipak je u roditeljima imao potporu za studij umjetnosti u Sankt-Peterburgu. Na akademiji se bunio protiv rigidnih metoda studija i staromodnog pristupa umjetnosti, pa je s grupom kolega izbačen. Nisu se dali smesti nego su nastavili slikati i promicati svoje ideale kroz grupu „Artel likovnih umjetnika“.

Kramskoj je smatrao da umjetnost nema samo estetsku vrijednost, nego i dužnost prosvjećivanja, promicanja visokih moralnih vrijednosti te buđenja nacionalne svijesti i ponosa u narodu.

Bio je jedan od osnivača Društva itinerantske likovne izložbe, tzv. Peredvižnjevci, koji su putovali Rusijom i održavali izložbe u zabačenim provincijskim mjestašcima s ciljem popularizacije umjetnosti. Kramskoj je u tom periodu, oko 1870., uglavnom slikao pejzaže, portrete seljaka i žanr-scene. Kao zagovornik demokratskih promjena, u svojim je djelima kritizirao moralnu degradaciju plemstva Carske Rusije i bio fokusiran na isticanje vrlina skromnih, radinih ljudi, s osobitim simpatijama za obespravljeni položaj seljaka.

Zgađen moralnim raspadom ruskog društva, slika seriju poznatih slika vjerskih motiva, sa željom promicanja kreposti i skromnosti u narodu, od kojih je najpoznatija „Krist u pustinji“.

Ipak, uz čitav niz slika koje tematiziraju biblijske i antičke motive, ostaje najpoznatiji kao portretist svih zaslužnih figura tadašnjeg ruskog društvenog, umjetničkog i političkog života, pa tako većinu prikaza znamenitih ruskih realista, čija djela danas nazivamo ruskim klasicima, dugujemo baš Kramskoju.