Utorak,
19. siječanj 2021.
Vremeplov

7. TRAVNJA 1924.

Rođen Johannes Mario Simmel

Na današnji dan 1924., u Beču, rođen je austrijski književnik Johannes Mario Simmel, jedan od najpoznatijih romanopisaca današnjice čiji su romani prodani u gotovo 80 milijuna primjeraka, a prevedeni na preko 30 jezika

Piše: M.Parać
Foto: Getty

Simmel je rođen 7. travnja 1924. godine, u obitelji njemačkih Židova, što će kasnije rezultirati gubitkom gotovo polovice članova uže i šire obitelji u nacističkim koncentracijskim logorima. Roditelji su bili vrhunski obrazovani intelektualci, otac kemičar, a majka scenaristica u kinematografskom studiju, pa su Johannesa odmalena usmjeravali prema akademskoj karijeri. Sin je postao inženjer kemije i razmišljao o daljnjem znanstvenom usavršavanju.

Rat je poremetio njegove ambicije. Prvo je bio prevoditelj za američku vojsku, potom novinar, a na književnu se profesiju odvažio 1947. objavivši svoju prvu zbirku novela „Susreti  u magli“.

Osim noveli i romana, pisao je scenarije za kazališne predstave i filmove, a osobito mu je plodonosni period bio od 1960. do 1970. godine, kada piše svoje najvažnije romane i osvaja najuglednije svjetske književne nagrade.

Najpoznatiji je po romanima- „Može i bez kavijara“, „Klaunovi doniješe suze“, „Ljubav je samo riječ“, „I Jimmy se približava dugi“, „Oni u tami nevidljivi su“, „ Svi ljudi će biti braća“, „Afera Nine B.“, „Tajni protokol“ , „Berlinska veza“, „Do gorkog kraja“ i „Ljubav je zadnji most“.

Romani su mu postali planetarno popularni jer su čitatelji voljeli njegov pitak i jednostavan stil pripovijedanja, uz kombinaciju više žanrova istovremeno, pa je tako njegove romane teško stilski i tematski jednoznačno odrediti- u pravilu bi to bila  ljubavna priča s elementima kriminalističkog romana ili čak trilera, te kombinacija drame i satire.

Preminuo je 1. siječnja 2009. godine, u švicarskom Luzernu, baš na „rođendan“ svog najpoznatijeg ( a Simmelu najdražeg) lika Thomasa Lievena (iz romana „Može i bez kavijara“).  2011. jedna od ulica u Beču dobiva njegovo ime.