Srijeda,
19. prosinac 2018.
Film

DUBROVAČKI FILMSKI FESTIVAL

Otvorenje festivala "Tišina molim - Grad i film se vole"

Dubrovački filmski festival „Tišina molim – Grad i film se vole“ održava se po drugi puta u Dubrovniku od 24. do 30. travnja 2017. Ovogodišnja tema festivala je: „Film i grad od 1919.“, a mjesto zbivanja su prostorije dubrovačkih Lazareta.

Piše: Matea Mage
Foto: DuList

Projekcije filmova, panel diskusije, predavanja stručnjaka, vodičke ture, filmski kvizovi su samo neke od stavki filmskog dubrovačkog tjedna koji je počeo jučer. U programu su projekcije filmova iz razdoblja jugoslavenske kinematografije. To filmsko poglavlje popratit će i predavanje filmskog kritičara, profesora i sadašnjeg v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniela Rafaelića. Tema ovog festivala je također i filmski turizam. Poseban gost je predsjednik španjolske filmske komisije Carlos Rosado.

Jedna od najvažnijih stavki festivala je nacionalna premijera indijskog filma „Fan“ koji je sniman u Dubrovniku prije dvije godine. Od izuzetne važnosti za građane Dubrovnika je projekcija dokumentarnoga filma „Dubrovnik“ iz 1939. Koji se nije prikazivao 80 godina i sve do prije par godina smatrao se izgubljenim. Upravo sa njegovim prikazivanjem je sinoć otvoren festival. Organizatori festivala su tri Dubrovčanina: Krešimir Glavinić, Miran Diliberović i Tomislav Tepšić koji su se nakon uspješnog prošlogodišnjeg festivala odlučili upustiti u još jednu filmsku avanturu ulicama svoga grada. Sve ovo također ne bi bilo moguće bez kvalitetnog vodiča Ivana Luja, koji već više godina otkriva turistima dubrovačke lokacije za snimanje popularne serije „Igra prijestolja“.

Ostali filmovi koji će se prikazati na festivalu su: američko – jugoslavenski film „Operacija Ticijan“, erotski triler „Nokaut“, jugoslavenski film „Gosti iz Galaksije“, istočnonjemačka akcijska komedija „Mit mir nicht, Madam!“. Na večerašnjem programu je prikazivanje francuske ratne drame „Gorko voće“ sa početkom u 20.30 minuta.