Ponedjeljak,
18. siječanj 2021.
In medias res

ANALIZA LOKALNIH IZBORA

Zagrebački birači dugo pamte i ne opraštaju pogreške

Analizirali smo 1. krug lokalnih izbora u Zagrebu te rezultate stranaka u metropoli

Piše: Miro Markovinović
Foto: FAH

Izbore je obilježila najviša izlaznost od 1997. što govori da su Zagrepčani itekako željni promjena i da počinju koristiti svoja građanska prava.

Veliki pad Bandića

Aktualni gradonačelnik ostvario je najlošiji rezultat i na veću izlaznost izgubio 40 000 glasova. Loše zdravstveno stanje, brojne afere, sudski postupci i sve ostalo ostavilo je traga na njegovom rezultatu. Naći će se u još većem problemu ako osvoji novi mandat. Njegove političke ideje su potrošene, pritisak pravosuđa sve veći, a društvo se polako mijenja. Njegova klijentelistička moć je sve manja, a njegove birače drugo ne zanima.

Potop SDP-a na svim razinama

Zagrebački SDP-ovci pali su na najniže grane od sredine 90-ih. Broj zastupnika u Gradskoj skupštini im se značajno smanjio, a pravi potop doživjeli su na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora. Na crvenoj Trešnjevci pali su s 9 na svega 4 mandata od kojih 1 pripada HNS-u.

Bernardić i njegovi suradnici izašli su ispod Bandićevog šinjela i zagrebački birači su to prepoznali. Pokušaji miniranja kampanje Anke Mrak Taritaš također su im se obili o glavu. Zagrepčani su svoje povjerenje dali listi Zagreb je naš koja će u Skupštini biti žestoka opozicija za razliku od Berine ekipe u protekle 4 godine.

Povratak HNS na velika vrata

Zagrebački narodnjaci dugo su bili na marginama gradske politike kao posljedica koalicije s Bandićevim SDP-om i unutarnjim raskolom 2004. godine. Birači su prepoznali rad Tomislava Stojaka u Gradskoj skupštini te odličnu kampanju i dosadašnji rad Anke Mrak Taritaš. HNS je za razliku od SDP-a na ulazna mjesta postavio najbolje ljude što će se ubrzo pokazati kao ključno. HNS-ovci će u raspravama jesti SDP-ovce i bandićevce te na taj način dizati rejting stranke.

Prgometov poraz kao novi početak

HDZ-ov kandidat doživio je potop, kakav se mogao očekivati, obzirom na dugogodišnje šurovanje s Bandićem i sudjelovanje u njegovim mutnim poslovima. Nakon 2. kruga izbora slijedi čista u Gradskoj organizaciji što je prilika za novi početak. HDZ je ostvario solidan rezultat po četvrtima i mjesnim odborima, a mladi i obrazovani zastupnici u Skupštini pomoći će im da se vrate na pravi put. Ostanak u opoziciji najbolji je unutarnje pročišćenje i gradnju konstruktivne priče.

Esih i ''Zagreb je naš'' kao protest protiv Plenkovića i Bernardića

Uspjeh nezavisne kandidatkinje je većinom izraz protesta radikalne desnice protiv Plenkovićeve politike. Ništa neuobičajeno za zagrebačke izbore. HSP je 2005. ostvario sličan uspjeh i nestao na sljedećim izborima. Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović nemaju nikakav program niti ideje za komunalne probleme i čeka ih sudbina svih koji su se odvojili od HDZ-a.

Koalicija zelenih i lijevih stranaka doživjela je ogroman uspjeh. Osvojili su čak 8 posto glasova za Gradsku skupštinu i ostvarili još bolji rezultat na razini mjesne samouprave. Pametna ekipa predvođena Tomislavom Tomaševićem i Danijelom Dolenec radila je sve ono što je SDP propustio. Oni će u raspravama biti žestoka opozicija za razliku od većine zastupnika u prethodnom mandatu.

Grijesi se skupo plaćaju

Sve velike stranke u Zagrebu platile su za svoje grijehe. HDZ je skupo koštalo Tuđmanovo nasrtanje na demokraciju, SDP plaća cijenu stvaranja Milana Bandića, a HNS i HSLS rabote Srećka Ferenčaka i Mislava Žagara te Darinka Kosora. HSS je potpuno nestao zbog prodaje dvoje njihovih vijećnika tijekom zagrebačke krize. Po onoj staroj sve kad-tad sve dođe na naplate o čemu trebaju voditi računa svi izabrani skupštinari.