Srijeda,
19. prosinac 2018.
Film

NOVA NETFLIX SERIJA

Serija "13 Reasons Why" za sve roditelje

Serija „13 Reasons Why“ stvara sliku o tinejđerima današnjice koja je jako razočaravajuća.

Piše: Matea Mage
Foto: en cinta

Američka serija „13 Reasons Why“ počela se službeno prikazivati na Netfliku 31. Ožujka 2017. Istoimenu novelu Jaya Ashera adaptirao je za TV ekran producent i pisac Brian Yorkey.  Tema ove serije je nesvakidašnja. Naime u središtu radnje je Hannah Baker koja je počinila samoubojstvo i ostavila je iza sebe 13 radio kazeta na kojima objašnjava zašto se ubila. Svaka od 13 kazeta posvećena je po jednoj osobi a svaku od tih osoba Hannah krivi za svoje samoubojstvo. Na prvi pogled tinejđerska serija pokazati će se kao serija za odrasle, ponajviše za roditelje. Bullying u škola nije ništa novo, ali sa svom modernom tehnologijom postao je gori nego ikad. Roditelji su previše zaposleni i zakopani u svoje vlastite probleme pa ni ne vide svoju djecu. Previše razmišljaju o tome kako da im kupe sve što im treba, a manje razgovaraju sa njima o svakodnevnim životnim situacijama. To se dogodilo Hanni, svakodnevne sitnice kojih se skupilo previše su postale jedna velika stvar i ona se jednostavno više nije mogla nositi sa time.

Serija je dobila vrlo dobre kritike i nema sumnje da će biti i druga sezona. Iako ima puno onih koji misle da je bolje da ostane na ovakvom kraju. Mi Hanninu priču gledamo iz perspektive njene simpatije Claya Jonsona kojemu jako teško sve to pada i u biti treba mu cijela jedna sezona serije da presluša svih 13 kazeta. Profesionalno je odrađeno stvaranje želje u gledatelja za još preslušavanja.

Serija je plodno tlo za puno novih mladih glumačkih nada. Većina glavnih glumaca su rođeni poslije 1995. Imaju prijašnje iskustvo, ali možda im je baš ova serija odskočna daska za stvarnu slavu. Glavni lik, Hannah Baker glumi Katharine Langford. Glavni muški lik, Clay Jonson glumi Dylan Minnette. Najpoznatiji od mlađih glumaca je zasigurno Miles Heizer kojeg gledatelji pamte iz američke serije „Parenthood“. On je utjelovio lik mladog Alexa. Širok glumački opus iza sebe ima Christian Navarro. On glumi jednog od najmisterioznijih likova, Tonya koji je prezreo za svoje godine. Kao što inače biva u svim tipovima ovakvih serija svaki tinejđer ima i roditelje koji igraju bitne karaktere ove serije. U ulozi Hanninih roditelja su Kate Walsh koja je publici najpoznatija po seriji „Gray's Anatomy“  i Bryan d'Arcy James koji je najpoznatiji po Oscarom nagrađenom filmu „Spotlight“. Jedan od glumaca/roditelja koji pridodaje glumačkoj kvaliteti ove serije je i Mark Pellegrino koji se proslavio ulogom u seriji „Izgubljeni“ (Lost).

Ova serija je nešto najbolje od programa Netflix u ovoj godini, a možda i ikada. Trebalo bi ju se puštati u školama, a onda razgovarati sa mladima da istupe i kažu što ih ili tko ih muči. Spriječilo bi puno uzaludnih mladenačkih samoubojstava, a većina zlostavljača bi se isto povukli nakon što bi bili javno prozvali ili nakon što bi im roditelji saznali kakvi su uistinu.