Subota,
19. siječanj 2019.
Turizam

ŽIVOT NA INOZEMNOM OTOKU

Tenerifski brodski izlet

More i brodovi su dvije moje velike ljubavi i jedva sam dočekala da plovim brodom po Atlantskom oceanu.

Piše: Matea Mage
Foto: Maxi cat, Matea Mage

Došli su mi u posjetu prijatelji iz Hrvatske što mi je pružilo priliku da iskoristim svoj posao i odem sa njima na jedan brodski izlet na Tenerifima. Također željela sam usporediti takvu vrstu izleta sa onom u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku. Tamo osim što sam prodavala izlete sam ponekad i radila na brodu kao članica posade. Služila sam piće i hranu, animirala goste i čak probala voziti brod.
Ovdje postoje tri vrste ekskurzija u trajanju dva, tri ili pet sat. Mi smo se odlučili za kraću ekskurziju, onu od tri sata sa katamaranom Maxi Cat koji iako mali službeno prima 104 putnika. Naša sreća je da prilikom našeg izleta na brodu nije bila gužva. U opisu ove ekskurzije stoji da se mogu vidjeti delfini i kitovi, postoji čak šansa i da se vide kornjače. Hrana i piće na brodu su uključeni u cijenu izleta. U ponudi je pauza za plivanje u trajanju 20 minuta. Sve što nam je bilo obećano smo i dobili.
Ekskurzija je trebala početi u 10 sati ujutro, počela je 15 minuta kasnije. Nije strašno, u Dubrovniku počne i sat vremena kasnije. Prije početka posada vam uzme karte na kojima piše da ste platili i zamjene ih za njihove službene propusnice. Profesionalnost je ovdje na djelu stalno. Oni stvarno znaju kako zaraditi novac. Sve putnike prilikom ukrcaja na brod vrlo brzo i vrlo spretno fotografiraju posebno. Dok traje izlet oni u međuvremenu razviju te fotografije i na kraju vam ih nude u cijeni od 10 eura za jednu fotografiju. To nije sve! Oni imaju zaposlenu jednu djevojku koja kamerom snimi cijeli izlet i ponuđen vam je DVD kojeg će vam dostaviti do vašeg hotela i to "samo" 20 eura. Inače, izlet od tri sata košta 39 eura, odnosno 292.50 kuna. U Dubrovniku vam cjelodnevni izlet sa hranom i pićem košta 250 kuna. Nema delfina i kitova, ali obilazite predivne otoke. Fotografije pravite sami.
Često me mušterije pitaju: Hoćemo li stvarno vidjeti delfine i kitove? Ja im u šali odgovorim: "Vjerovatno, ali ne mogu obećati nemam njihov broj mobitela da provjerim hoće li vam se pokazati." Što je u biti istina? Delfini se često vide, a kitovi baš i ne. Ako ih se i vidi bude samo jedan. Nama se dogodila prava sreća. Mi smo vidjeli dvadesetak delfina i pet kitova. Vješta posada uspori pored njih tako da ih svi putnici mogu izbliza vidjeti i fotografirati. 


Alkoholno i bezalkoholno piće možete zatražiti u bilo kojem trenutku izleta. Nakon kitova i delfina vam se nudi hrana i to prava domaća. To je ukusna Paella sa mesom o kojom sam već imala prilike pisati. U ponudi je tu još i voćna salata, a za dječicu specijalno chicken nuggets. Nakon jedenja posuda omogućava pauzu za kupanje i ronjenje. Oni ne pristaju u luke ili na plaže kao što je običaj u Hrvatskoj. Usidre se na jednu osamu pokraj kopna. Kupači veselo skoče sa broda i plivaju malo. Nakon 20 minuta svi su nazad na brodu i slijedi povratak u luku. Posada pozdravlja i odzdravlja na više europskih jezika. 
Organiziranost izleta i posade je za svaku pohvalu. Hrvatski pružatelji istih bi mogli puno toga naučiti od ove posade. Pošto jako volim brodske izlete sljedeći put ću poći na sličan ili isti izlet sa jahtom na kojoj je broj maksimalnih putnika 12 čisto da doživim privatniju atmosferu. Svakako svaka čast Maxi cat katamaranu koji čak i ima mrežice na koje možete leći i izbliza gledati delfine i kitove.