Ponedjeljak,
18. siječanj 2021.
In medias res

UPITNA BUDUĆNOST

Crni oblaci nadvili su se nad SDP-om

Analizirali smo sudbinu najveće oporbene stranke nakon potopa na lokalnim izborima

Piše: Miro Markovinović
Foto: FAH

SDP je prije deseta dana izgubio i šeste izbore zaredom. Odlazak Zorana Milanovića dolazak mladog Davora Bernardića nije donio nikakve pozitivne promjene, dapače stranku je gurnuo još dublje u provaliju.

Novi predsjednik je poznat da ga zanima samo unutarstranačko pozicioniranje, a problemi građana ga se uopće ne tiču. Zadnjih nekoliko mjeseci svjedoci smo raspada sistema i velikih previranja unutar SDP-a. Bernardić i njegova ekipa samo su nastavili još brže razarati ono što je započeo Milanović. Lokalne organizacije su kadrovski devastirane, što se pokazalo na proteklim izborima. Stranka je gotovo nestala u Slavoniji i Dalmaciji, gdje su HDZ-u najveći konkurent bile nezavisne liste. Loši rezultati u velikim gradovima su znak da ta stranka više nije niti urbana. U Zagrebu i Splitu su se lijevi birači opredijelili za Anku Mrak Taritaš i Marijanu Puljak, dok je u Osijeku pobijedio HNS-ov i HDZ-ov kandidat Vrkić. Potop u Varaždinu i zadnje mjesto u Dubrovniku samo su šlag na tortu izborne katastrofe.

Bivša HNS-ovka Anka Mrak Taritaš kojoj su pobjedu u Zagrebu odnijeli šefovi HNS-a i SDP-a najavljuje osnivanje centrističke stranačke platforme po uzoru na Cerara i Macrona. To je dodatna opasnost za SDP jer će početi gubiti znatan dio birača na nacionalnoj razini. Iskustva iz više europskih zemalja gdje su klasične socijaldemokratske stranke nestale govori da je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi u našoj zemlji.

Bernardić i njegovi mentori imaju političke ideje iz vremena samoupravnog socijalizma koje ne idu u korak s modernim vremenom. Pozivanjem na radnički pokret koji nigdje u Europi ne postoji, spominjanje ekstra profita i inzistiranjem na pitanju minimalne plaće gube veliki dio birača. SDP-u ostaje većinom starija populacija koja žali za socijalizmom, tako da stranka svaki izborni ciklus gubi glasače. Odlazak HNS-a u zagrljaj HDZ-a spasilo je Bernardića izbornog potopa, no SDP će polako nestajati ako ne promijeni vodstvo, politički program i ljude koji ga mogu provesti.