Ponedjeljak,
21. siječanj 2019.
Film

NOVA SEZONA SERIJE

Serija "The Fosters" uči svoje gledatelje da ne mrze

Od 11. srpnja na američkoj televiziji Freeform krenula je peta sezona popularne serije za mlade „The Fosters“.

Piše: Matea Mage
Foto: Facebook

Serija „The Fosters“ već skoro pet godina prati jednu veliku obitelj u kojoj dvije partnerice vode brigu o njihovih petero djece od kojih je četvero posvojeno. Serija počinje sa posvajanjem problematične Callie (Maia Mitchell) i njenog  mlađeg brata Judea (Hayden Byerly). Dvije mame Stef (Teri Polo) i Lena (Sherri Saum) se trude pružiti svojoj djeci svu ljubav ovoga svijeta. No, kako vrijeme prolazi i kako djeca pomalo odrastaju upadaju u sve veće probleme. Brandon (David Lambert) iza sebe već ima propalu vezu sa mladom samohranom majkom Cortney, zabranu upisivanja prestižnog Juliarada jer je pisao ispit za nekog drugog učenika, spolni odnos sa očevom bivšom curom. On je ujedno i jedino biološko dijete majke Stef. Blizanac Jesus boluje od ADHD-a, njegova djevojka je pobacila nedavno jer je on braneći svoju sestru zadobio moždani udar. Blizanka Mariana (Cierra Ramirez) skoro je ubijena od strane njenog bivšeg dečka psihopata i zaredala si je ljubavne drame u svom mladom životu. Blizanci su biološka djeca bivših ovisnika o drogi i alkoholu sa policijskim dosijem i zatvorskim stažem. Callie (Maia Mitchell) je pak najposebnije biće ove serije, glavni lik. Ona iza sebe ima silovanje, dom za maloljetnike, uplitanje u ozbiljni zločin, zatvorsko suđenje. Na to sve se može nadodati i spolni odnos sa bratom Brandonom. Njen biološki brat Jude (Hayden Byerly) iako jako mlad već je veliki ljubitelj marihuane i nedavno je shvatio da je homoseksualac.

Kao što njihova mama Lena kaže oni su jako dobra djeca samo što donose pogrešne odluke. Nakon urnebesnog kraja četvrte sezone, teško je uopće pretpostavit što će gledateljima servirati peta sezona. Callie odlazi u leglo jednog svodnika da bi zaštitila jednu djevojku, misleći da nema što izgubiti jer ionako ide u zatvor. Međutim njena mama Stef ima oslobađajuću vijest za nju jer je pravi zločinac priznao krivicu. Veliki upitnici su stavljeni pred likove i gledatelje. Hoće li njihova škola postati privatna? Hoće li Jesus ikada ozdraviti? Hoće li se Callie ikad dozvati pameti.

Glumačka ekipa ove serije je bogata novim nadama američkog glumišta kao i većina ostalih serija za mlade. Oni su uglavnom rođeni početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i pred njima je svo vrijeme svijeta za uspjeh. Svi oni iza sebe imaju oko desetak uloga u nekim teen filmovima koji baš i nisu svjetski poznati. Najmlađi među njima Hayden Byerly rođen 2000. je glumio u slavnoj seriji „Parenthood“. Mama Stef (Teri Polo) je poznata po seriji „Zakon i red: Odjel za žrtve“. U puno slavnih serija je gostovala. Mama Lena (Sherri Saum) je poznata po seriji „Rescue me“. Ona također iza sebe ima puno gostovanja u slavnim serijama. Ove dvije glumice kao da su konačno dobile pravu šansu da pokažu svoj talent. Utjecajan lik sa sličnom glumačkom karijerom je i glumac Danny Nucci (Mike). On je Lenin bivši muž, također policajac i Brendonov otac koji provodi puno vremena sa cijelom obitelji.

Serija je jako poučna za mlade ljude. Uči ih da ne mrze različito od sebe samih, da treba pružiti drugu šansu i znati oprostiti, koliko god mislili da moramo ne možemo spasiti svakoga i pomoći svakome. Ova serija kao da sa vremenom postaje sve bolja i zanimljivija. Krenula je kao simpatična i poučna serija za mlade sa istim polaganim ritmom radnje. No, sa promjenom ponašanja Marianinog bivšeg dečka Nicka (Louis Hunter) radnja je pojačala svoj intenzitet i gledatelji su imali prilike vidjeti napete scene u vezi ostalih likova također. Redovni član postave ove serije je postao Elliot Fletcher (Aaron). On je u stvarnom životu kao i njegov lik transrodan. Poznat je također po seriji „Shameless“ u kojoj također glumi transrodnu osobu. Njegov angažman u seriji donio joj je još više gledatelja i medijskog publiciteta.